Laadukas lantakuivike tukee lehmien hyvinvointia ja pitää kuivikekustannukset kurissa

Luomumaitoa tuottavan Tikan Maatila Oy:n yrittäjien Veera Peijariniemen ja Tuomo Mäkisen tilalla separoidun lannan käyttö kuivikkeena on niin vakiintunut käytäntö, ettei muuta kuivitusvaihtoehtoa tule edes mietittyä.

Viime vuosien aikana ennakkoluulot on heitetty nurkkaan ja separoidun lannan kuivikekäyttö on lisääntynyt hyvien kokemuksien myötä. Kurikkalaisella Tikan Maatilalla separoitua lantaa on käytetty kuivikkeena jo viiden vuoden ajan kaikilla eläimillä vasikoita ja poikimakarsinaa lukuun ottamatta. Omalla tilalla tuotetulla kuivikkeella kuivitetaan 350 lypsävän makuuparret sekä umpilehmien ja hiehojen syväparret.

Lantakuivike separoidaan 1-1,5 vuorokautta ennen kuivitusta, ja kuiviketta lisätään kahdesti viikossa. Kuivikkeen viikkomenekki on 100-120 kuutiota. Koska raaka-aineesta ollaan täysin omavaraisia, kuivikkeen määrässä ei tarvitse säästellä. Lisätty kuivike möyhiintyy käyttöpäivien aikana lehmien jaloissa, jolloin pinta pysyy koko ajan kuivana.

-Reilulla kuivituksella kintereetkin pysyy tosi hyvässä kunnossa. Heti kun oli tauko oman kuivikkeen teossa, tuli ongelmia, kertoo Tuomo Mäkinen.

Lantakuivikkeen määrässä ei säästellä Tikan Maatilalla.

Bakteerien tai utareterveyden kanssa ei ole ollut ongelmia. Avainasia on, että kuivikkeen tulee olla riittävän kuivaa.

-Tosi hereillä pitää olla kosteuden kanssa. Jos tavara on liian märkää, se lähtee heti lämpenemään. Meillä tavoitteena on, että kuiva-aine on 40, mikä on ehkä vielä vähän kuivempaa kuin mitä on ollut tapana käyttää, Mäkinen puntaroi.

Separoitua lantakuiviketta ei myöskään kannata sekoittaa minkään toisen kuivikkeen kanssa, koska sillä on jostain syystä utareterveyteen negatiivisia vaikutuksia. Tikan Maatilalla sisäinen eläinkierto helpottaa myös tautipainetta.

Jos laitteet saadaan toimimaan lähestulkoon huoltovapaasti, itse tuotetun kuivikkeen kanssa jäädään selkeästi plussan puolelle. Turvetta raskaampi lantakuivike pysyy parsissa hyvin paikallaan ja pölisee vähemmän. Hyvälaatuinen, hieno ja kuiva lantakuivike on kuitenkin helppo kolata. Luonnollisesti myös kuivikeostojen määrä vähenee selvästi, Tikan Maatilalla yhden turverekallisen verran viikossa.

Lantakuivituksessa erityisen tärkeää on, että kuivike on riittävän kuivaa.

Lantakuiviketta lisätään kaksi kertaa viikossa.

Luomutilan peltojen lannoitukseen kuivikerallilla ei ole juurikaan vaikutuksia.

-Lietesäiliöön jäävä juokseva jae on levitettävyydeltään tavallista lietettä helpompaa ja notkeampaa, mutta hienoin kuiva-aineen osa päätyy kuitenkin ravinteiksi peltoon. Eiköhän tästä tule jotain hiilihyötyjäkin, Mäkinen tuumii.

Tarkkaa tutkimustietoa lantakuivikkeen käytön vaikutuksista hiilipäästöihin ei ole olemassa, mutta valistuneita arvioita voidaan tehdä.

-Vaikutusta varmasti on, kun lannan volyymi pienenee ja maatuvaa kuiviketta ei ole samalla lailla kuin käytettäessä erillistä kuiviketta. Välillisiin vaikutuksiin voidaan huomioida muun kuivikkeen käytön jääminen pois, jolloin myös sen elinkaariset hiilipäästöt jäävät pois. Etenkin jos aikaisemmin käytössä on ollut turvekuivike, päästöjen väheneminen on suurempaa. Mitään tarkkaa arviota en tähän uskalla kyllä antaa, mutta arvioisin, että vaikutusta on ja päästöt pienenevät, pohdiskelee Envitecpolis Oy:n hiililaskennan johtava asiantuntija Senja Arffman.

Tällä hetkellä Tikan Maatilalla on juuri käyttöön otettu Eko Erotuksen säiliöseparaattori. Tavoitteena on, että lantakuivikkeen laatu ja kuivuus saataisiin sille tasolle, että käyttöä voisi mahdollisesti laajentaa myös poikimakarsinaan.

-Myös työaikaa voisi vielä hioa kuivituksen automatisoinnilla, Tuomo Mäkinen jatkaa tulevaisuuden visiointia.

Teksti: Sanna Tarkiainen
Kuvat: Tikan Maatila Oy

Lantakuivike pysyy hyvin paikallaan parsissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.