Verkostoista voimaa MaitoSummitissa

Verkostoista voimaa MaitoSummitissa

Maitoyrittäjien toiminnan ydin on kasvattaa jäsentensä osaamista verkostoissa. Yrittäjältä yrittäjälle tapahtuvaa osaamisen ja kokemusten jakamista. Sarkamessujen yhteydessä toteutettu MaitoSummit 2024 toteutti tätä ydinsanomaan erinomaisen hyvin. MaitoSummit 2024 aloitti uuden aikakauden siinä mielessä, että tulemme entistä enemmän panostamaan sisältöön, laajentamaan yrittäjien ajatusmaailmaa uusilla ärsykkeillä, silti unohtamatta arkisen perustekemisen roolia tilaisuuksissa. Yrittäjältä yrittäjälle on Maitoyrittäjien ydintä, ja kun tämä kuorrutetaan vahvoilla asiantuntijapuheenvuoroilla, rennolla ja hauskalla otteella, saadaan syntymään MaitoSummit.

Luken tilaston mukaan Suomessa oli vuodenvaihteessa 4202 maitotilayrittäjää. Jos tuottajien väheneminen jatkuu entistä tahtia, vuoden kuluttua lukumäärä on noin 3800. Tilojen keskikoko kasvaa, ja samalla erilaisten strategisten päätösten mittakaava ja vaikutus tilojen kannattavuuteen tulee entistä merkityksellisemmiksi. Menestyminen edellyttää entistä syvempää pohdintaa ja vaikutusten arviointia. Ennen tavattiin sanoa, että naapuri naapurin asumaan opettaa. Tässä on vissi sisältö, mutta nyt täytyy katse olla kauempana kuin lähinaapurissa. Toisten tilojen kokemukset onnistumisineen ja virheineen ovat arvokasta oppia. Toinen vanha sanonta on, että talon tyhmin poika jatkaa viljelijänä ja muut laitetaan koulunpenkille! Tästä ollaan nyt tosi kaukana. Maatila on yritys, missä täytyy hallita teknologian lisäksi talousasiat ja yrityksen tasapainoinen kehittäminen. Ymmärtää yleinen yhteiskunnan kehittyminen, kuluttajien ja rahoittajien vaatimukset. Täytyy pystyä myös hallittuun riskinottoon. Maitotilan johtaminen on täysiveristä yritystoimintaa.

Maitoyrittäjien ”tuotesalkussa” on MaitoSummitin lisäksi useita sellaisia kokonaisuuksia, joita hyödyntämällä voidaan parantaa sekä yrittäjien, että tilalla työskentelevien avainhenkilöiden osaamista. Esimerkkeinä vaikka Discussion Group (kuka keksisi hyvän suomennoksen!), tuotannonjohtamiskurssit, EDF-toiminta, tähtivalmennus, ruokintapöydän äärellä jne. Näihin osallistumalla osaaminen ja ymmärrys kasvaa, huomaa että ei ole yksin omien haasteiden ja ajatusten kanssa. Voi sparrata omia ajatuksia ja suunnitelmia kollegoiden kanssa ja saada arvokasta palautetta.  Ja edelleen se fakta, että Maitoyrittäjien tilaisuuksissa on hauskaa!

MaitoSummitissa keskusteltiin myös tekoälystä. Tilaisuuden pääkumppani DeLavalilta oli mielenkiintoinen esitys, miten tekoälyn käyttö etenee lypsyroboteissa ja navettaolosuhteissa. Tilaisuuden toisena päivänä Mtechin Christian Jurvanen visioi tilatusti hieman kevyemmällä otteella tekoälyn mahdollisuuksia, ja mitä tulevaisuus voi pahimmillaan ja parhaimmillaan tuoda tullessaan.

Loppuun pyysin tekoälyä kirjoittamaan lyhyen runon lehmälle käyttäen Kalevalamittaa:

Lempeä lehmä laitumella käyskentelee, karvansa hohtaa auringon kultaisena vyössä. Kalevalamittaan laulan nyt hänestä, joka ruohon keskellä on kuin kuningatar yössä. Utareet täyttyvät maidosta valkeasta, taivas ja maa yhdistyvät ylistyksen matkalla. Lehmän katseessa viisauden valo loistaa, luonnon taika piilee hänen silmiensä satamassa.

Kirjoittaja Reima Luomala on yritysvalmentaja ja Maitoyrittäjät ry:n hallituksen asiantuntijajäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.