Tarvitaanko maitoalan kansallista strategiaa?

Tiistaina 17.4 2018 paukahti todellinen pommi.  Viesti, että yksi Valion osuuskunnista oli tehnyt päätöksen alentaa maidon tuottajahintaa syynä, että Valio on alentanut osuuskunnille maksamansa hintaa. Muut osuuskunnat ovat tehneet samanlaisia päätöksiä ja tiedottaneet tuottajilleen sitä mukaa kun hallitukset ovat kokoontuneet. Alusta asti oli selvää, että tämä pudotus koskee koko valioryhmää ja koska Valioryhmällä on hinnanasettelijan rooli Suomessa, se koskee koko maidontuotantoa.

Jo pidemmän aikaa on ollut tiedossa, että EU politiikan ja muun suurvaltapolitiikan seurauksena Euroopassa on valtava jauhevarasto, joka vaikuttaa markkinaan ja estää hintojen nousun. Kun lisäksi on seurattu miten muitten maitten hinnat ovat kehittyneet, oli aavistettavissa, että Valionkin tuottajahintaan kohdistuisi paineita alenemiseen. Se, että hinnanlasku oli näin raju, yllätti kuitenkin jopa kokeneemman rahoituslaskijan.

Välittömästi tiedon tultua julki alkoi sosiaalisissa medioissa tilanteen purku. Ihmiset ovat sokissa ja purkavat tunteitaan someen. On hyvä asia, että ihmisillä on paikka mihin voi kirjoittaa ja monella kirjoittajista on todellinen huoli tulevaisuudestaan. Valitettavasti mukaan tulee myös ylilyöntejä, ja kirjoituksia, jossa syytetään toisia. Meijerin johto ja luottamusmiehet saivat tälläkin kertaa osansa. Mutta tällä kertaa huomasin, että aika moni kirjoittaja oli katkera toisille tuottajille, ennen kaikkea niille jotka laajentavat tuotantoaan jonka seurauksena lisälitroja virtaa jo täyteen markkinaan.  Itse en syytä ketään, mutta koen sen meijerin suunnalta erittäin merkillisenä asiana, että juuri kun saman meijerin tuotantoneuvojat selittävät tuottajille miten tärkeää on saada tehtyä realistiset budjetit ja talouslaskelmat tiloilla, niin ei uskalleta kertoa kentälle missä mennään ja alennettaisiin sitä hintaa, vaikka puoli senttiä kerralla, että voitaisiin aistia mihin ollaan menossa ja osattaisiin tehdä kassabudjetit sen mukaan. Muualla maailmassa tällä tavalla ei enää toimita. Suomen maidontuottajat ovat lukuisessa kyselyssä ilmoittaneet arvostavansa sitä, että Suomessa maidonhinta ei heilahtele niin paljon, mutta samanaikaisesti maidontuottajat tavallaan päästävät itsensä jonkinlaiseen haitalliseen tietämättömyystilaan.

Lehtitietojen mukaan kauppa on tässä tilanteessa käyttänyt asemaansa todella härskisti ja luultavasti myös lainvastaisesti. Välittömästi kun tieto valion hinnanalennuksesta tuli, kauppa vaati osaa tästä alennuksesta myös muilta meijeriltä keskeyttämällä käynnissä olevia hintaneuvotteluja. Tämä on aivan uskomattoman röyhkeää, ja todistaa sen, että kaupan suhtautuminen elintarviketuottajia kohtaan ei näytä paranemisen merkkejä. Suomesta pitäisikin nyt löytyä sellainen taho joka pystyisi valvomaan kaupan tekemisiä ja markkina aseman käyttöä.

Seuraavaksi alkaa analysoinnin vaihe, mitä on oikeasti tilanne ja miten päästään eteenpäin. Tähän on yhtä monta ratkaisua kuin on tilaa, mutta aivan jokaiseen tilaan tällä hinnanalennuksella on merkitystä.

Analysoinnin vaiheeseen pitäisi kuitenkin kuulua sekin, että laajemmin tarkastettaisiin Suomen maidontuotannon tilannetta ja tulevaisuutta. Kaikki tietää miten maataloutta on viime aikoina kyykytetty ja halpuutettu, en rupea näitä nyt luettelemaan. Olennaista on, että yhteiskunnalla ei ole minkäänlaista intressiä muuttaa nykytilannetta. Yhteiskunta nimittäin nauttii tällä hetkellä sellaisesta etuisuudesta jonka pitäisi olla mahdottomuus. Ajetaan Mersulla Ladan hintaan. Tämä sanonta oli ajankohtainen, kun minä olin nuori, ja kaikki ymmärtävät mitä se tarkoittaa. Suomalainen kuluttaja ja ennen kaikkea suomalainen keskittynyt kauppa pääsee tänään nauttimaan sellaisesta ruuan laadusta joka, on aivan huippua Mersu -laatua, mutta josta joudutaan maksamaan ainoastaan, jos ei nyt Ladan mutta sanotaanpa vaikka Toyotan hintaa. Suomen yhteiskunnalla ei ole eikä tule olemaan kiinnostusta muuttaa nykytilannetta, korkeintaan eduskunnalta tipahtaa joku hassu kriisinlievittämismiljoona kaikkeen isompaan hätään silloin kun todetaan että nyt homma ihan kunnolla kusee. Ja sitten taas luotetaan siihen, että talonpoika pärjää ja tuottaa halpaa ja hyvää ruokaa.

Osa maitoyrittäjien hallituksesta vieraili viime kuussa Atrian pääkonttorilla, ja päästiin siellä keskustelemaan yhteisistä asioista lihateollisuuden edustajien kanssa. Yhteinen näkemys oli, että meillä täällä puhtaassa ja raikkaassa pohjolassa olisi aivan huippuedellytykset tuottaa erittäin korkeatasoisia elintarvikkeita maailman kasvavalle väestölle, jos se vaan pystytään tekemään niin että siitä saatava taloudellinen korvaus on riittävä. Eräs paikalla olleista oli käynyt Tanskassa, toinen Hollannissa, ja viesti maailmalta on, että muualla ei ollenkaan ymmärretä, miksei Suomi mene maailmalle voimalla myymään tätä puhdasta luontoa ja raikasta vettä mitä meillä on joskus riesaksi asti, syötävässä muodossa.

Maatalouden kyykyttäminen ei tule nykykonstein loppumaan. Meidän on nyt ruvettava ajattelemaan uudella tavalla. Edellytys on, että yhteiskunnan on lopetettava katsomasta maataloutta riesana ja rahasyöppönä. Jos Suomen maataloudelle halutaan tulevaisuutta, sen on oltava yhteiskunnan silmissä kiinnostava ja vientituloja tuova. Sitä se toki on jo nyt, mutta harva suomalainen tulee esimerkiksi ajatelleeksi, että ilman maataloutta Suomeen saatava raha EU:lta olisi huomattavasti pienempi

Tämän tavoitteen täyttymykseksi Suomeen olisi rakennettava kansallinen maitoalan strategia, missä määriteltäisiin miten maitoalan tuotteita olisi kannattavaa tuottaa, ja miten, ja ennen kaikkea kenen kanssa yhteistyössä näitä tuotteita saadaan järkevästi maailmalle. Osaamista Suomesta löytyy, se vaan on osattava muuttaa rahaksi. Maitoyrittäjät on yhdistyksenä valmis ottamaan osaa ja myös johtamaan tätä keskustelua.

Kaikesta huolimatta kevät ja sitä kautta uusi kasvukausi tulee tänäkin vuonna, ja toivotaan että tulisikin hyvä kausi. Ainakin ensimmäiset merkit lupaavat ihan hyvää. Pidetään lippu korkealla!

 

Mats Broända

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.