Puheenjohtajan tuumauksia

Kulunut alkukesä olosuhteillaan on jälleen haastanut meidät. Ilmojen haltija tuntuu unohtaneen kohtuullisuuden. Vaikka teemme työmme ”taiteen kaikkien sääntöjen” mukaisesti, luonto viime kädessä kuitenkin määrää tuloksen. Siihen meidän on nöyrtyminen. Toivon teidän kaikkien saaneen ainakin edes kohtuullisesti ensimmäistä satoa talteen. Sateiden myötä jatko näyttäisi jo vähän paremmalta.

Valtiovallan taholta ollaan nautarekisterin toimintaa ja hallinnointia muuttamassa meidän viljelijöiden kannalta huonoon suuntaan. Uhkana on eläintiedon pirstaloituminen eri järjestelmiin ja pahimmillaan tarve syöttää sama tieto useampaan otteeseen. Maitoyrittäjät ovat yhteistyössä muiden asianomaistahojen kanssa viemässä viljelijänäkemystä viranomaisille, jottei tiedonhallinta nykyisestä hankaloituisi.

Maitoyrittäjät liittyi keväällä EDF:n eli European Dairy Farmers´in jäseneksi. Kyseinen yhdistys kerää Euroopan eri maista ja vähän sen ulkopuoleltakin jäsentilojensa talousdataa yhteen ja muokkaa sen vertailukelpoiseen muotoon. Suomestakin oli nyt ensi kertaa yhdeksän tilan tiedot mukana laskennassa. Näin syntyvä aineisto antaa myös meille suomalaisille näköalan, missä kohdin olemme kilpailukyisiä eurooppalaisiin ammattiveljiin verrattuna ja missä jumpattavaa vielä riittää.

Lukujen valossa meillä pohjoisen tuottajilla ei ole mitään hävettävää, päinvastoin parhaat tilamme ovat jo nyt varsin kilpailukykyisiä Euroopankin mittakaavassa. Kerromme tuloksista eri yhteyksissä ja tilaisuuksissamme vuoden mittaan. Jälleen on siis hyvä syy olla Maitoyrittäjien jäsen ja toiminnassa aktiivisesti mukana!

Tänä vuonna EDF järjesti Espanjassa vuotuisen kongressinsa, johon meiltä osallistui tiivis nelihenkinen joukkue. Kuulimme monia ajankohtaisluentoja eri aiheista, mutta kongressin parasta antia olivat omien talouslukujen ruotimiseen keskittyneet työpajat ja lukuisat tilavierailut.

Vierailukohteena olleilla tiloilla oli nähtävänä toteutuneet tuotanto- ja talousluvut eri kustannuserineen, joihin omia vastaaviaan pystyi vertaamaan. Se jos mikä avasi täysin uuden ulottuvuuden vierailuun. Yhteiset pohdinnat hyviin tuloksiin johtaneista syistä tai mahdollisista parannusehdotuksista antavat todella paljon enemmän kotiin vietävää kuin pelkkä paikkojen nopea läpijuoksu ja ”perämarkin” siisteyden arvostelu.

Ja juttuhan meillä samanhenkisillä ihmisillä siellä myös luisti. Lehmä on kansainvälisestikin ihmisiä yhdistävä tekijä!

Toivon kaikille jäsenille hyvää loppukesää! Muistakaa vähän myös huilata kiireiden keskellä, sillä te olette yritystenne tärkein voima!

Nähdään taas syksyllä Maitoyrittäjien tulevissa riennoissa.

Juha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.