Vuosi on pyörähtänyt vauhdilla käyntiin

Tammikuussa panostimme puheenjohtajan kanssa vaikuttamiseen. Olimme MTK:n maitovaliokunnan kokouksessa mukana pohtimassa yhteistyömahdollisuuksia. Jatkossa pidämme säännöllisen keskusteluyhteyden ja tapaamme vuosittain. Maitoyrittäjät ovat jatkossa jäsenenä myös MTK:n kustannusten seurantaryhmässä. Tammikuussa olimme myös ministeriössä CAP27 maitoalan keskustelutilaisuudessa.

Sarka seminaarissa meillä oli 170 henkilöä kuuntelemassa vieraamme apulaisprofessori Jennifer Van Osin ajatuksia ja tutkimustuloksia lypsykarjan hyvinvoinnin tutkimuksesta ja tulevaisuudessa esiin nousevista asioista. Itselle jäi erityisesti mieleen mm. karjaharjan merkitys myös nuorkarjalle ja vasikoille (niitä harvemmin tiloilla näkee), vasikoiden kylmäkasvatuksessa riittävänä oljen määränä se, että maatessa jalat ovat kokonaan peitossa. Lisäksi se, että lehmä ponnistelee mieluummin saadakseen jonkin haluamansa, kuin menee helpoimman kautta ja varjon merkitys lehmälle. Vaikka ulkotiloissa olisi käytössä viilentävät suihkut, lehmä valitsee mieluummin navetan suojan aurinkoisen ja kuuman ulkotilan. Niin ja ihan huippua oli kuulla, että monet asiat, jotka ovat meillä tiloilla jo rutiinisti hoidossa, ovat tulossa myös USA:ssa keskusteluun ja pakollisiksi. Näitä mm. kivunlievitys nupoutuksen yhteydessä ja vasikoiden ryhmäkasvatus. Olemme päässeet harjoittelemaan asioita jo paljon ennen heitä ja olemme tässä kohtaa kilpailukyvyssä askelen edellä. Jenniferin esitysmateriaali löytyy Maitoyrittäjien extranetistä (tarvitset tunnukset) https://www.maitoyrittajat.fi/wp-content/uploads/2019/02/Van-Os-keynote-seminar-February-1-slides.pdf.

Sarka bileet järjestettiin ensimmäisen kerran ja ne olivat heti menestys! Olemme saaneet hyvää palautetta ja uskon, että bileet ovat ohjelmassamme myös ensi vuonna.

EDF jäsenmaiden starit kokoavat vuosittain raportin asioista, jotka puhuttavat maitoyrittäjiä kussakin maassa. ”Dairy situation” -raportti ilmestyi juuri. Ylivoimaisesti eniten haasteita on erityisesti Länsi-Euroopan maissa kuivan kesän ja siitä johtuvan vähäisen karkearehumäärän vuoksi. Lisäksi lähes kaikissa maissa yritetään löytää ratkaisuja maidontuotannon ilmastovaikutusten oikeaan arviointiin ja mittaamiseen ja ylipäänsä. Monessa maassa käydään ilmastokeskustelua ja sekä keskustelua kasvisruokavalion vaikutuksesta. Kanadan juuri päivitetyt kansalliset ravitsemussuositukset painottavat vahvasti kasvisruokavaliota. Sveitsissä, Belgiassa, Hollannissa, Saksassa ja Kanadassa meijeriteollisuus on kiristämässä tilatason säätelyä ja vaateita johtuen kuluttajien odotuksista. Espanjassa ja Portugalissa on tulossa uutta säätelyä lannanlevitykseen ja laidunnukseen liittyen.

Itä-Euroopan maissa (Tsekki, Slovakia, Puola) keskustelu painottuu sen sijaan alhaiseen maidon hintaan, työvoimapulaan ja kasvavaan pellon hintaan. Saksassa aiotaan rakentaa kansallinen Maitostrategia vuoteen 2030. Lue erittäin mielenkiintoinen raportti 16 maan tilanteesta tästä https://www.maitoyrittajat.fi/wp-content/uploads/2019/02/dairy-situation-REPORT-2019.pdf.

Selvitysmies Karhisen raportti ilmestyi helmikuun alussa ja se vahvistaa sitä, että Maitoyrittäjät ovat oikealla tiellä. Raportti on saanut osakseen myös kritiikkiä siitä, että se ei sisällä mitään kovin uusia ajatuksia. Osittain on näinkin, mutta jostain syystä nämä asiat eivät ole vielä valmiita ja kunnossa, vaikka ehkä tiedossa ovat olleetkin. Nyt olisi viimeinen hetki tarttua niihin ja laittaa asiat kuntoon. Maitoyrittäjät aikoo omalta osaltaan tukea ja kannustaa toimenpiteiden käytäntöön viemistä. Toimintamme tarkoituksemme on kasvattaa tulevaisuuden yrittäjien johtamisosaamista, nostaa esiin maidon kustannusrakennetta sekä luoda maitoyrittäjien välisiä verkostoja tiedonvaihtoon. Lisäksi haluamme luoda positiivista ilmapiiriä maitoalalle sekä luoda myös toimijoiden välisiä verkostoja. Näitä edistämme konkreettisesti esimerkiksi koulutuksen ja opintomatkojen avulla, MaitoCoach toiminnalla, Euroopan maidontuottajien tuotantokustannusvertailulla ja toimimalla asiantuntijoina mm. erilaisissa työryhmissä.

Vuosikokousseminaarissamme 28.-29.3. Jyväskylässä pohdimme porukalla sitä, miten saamme maitoalan uuteen nousuun. Reijo Karhinen tulee avaamaan raporttinsa sisältöä, Tuomas Enbuske opastamaan meitä median karikoissa, Seija Kurunmäki ideoimaan positiivista viestiä maitoalalle sekä sisäministeri Kai Mykkänen kertomaan, miten nämä asiat huomioidaan hallitusneuvotteluissa. Iltapäivän kiertävissä kahviloissa lyömme viisaat päämme yhteen ja ideoimme toimenpiteitä, joita voimme tehdä itse ja sitä, minkä viestin haluamme päättäjille ja elintarvikeketjun muille toimijoille viedä. Toisena päivänä lyömme eurot tiskiin Kukkulan tilan kanssa, pohdimme toimialan tulevaisuutta Tarja Bäckmanin kanssa ja kokoamme reppuun faktat siitä, miten nurmi voi toimia ratkaisijana ja pelastajana ympäristökeskustelussa.

Kutsun kaikki jäsenet lämpimästi mukaan vuosikokoukseemme 29.3. klo 8.45 hotelli Laajavuoreen!

Ilmoittaudu vuosikokousseminaariin 14.3. mennessä https://www.maitoyrittajat.fi/tapahtuma/maitoyrittajat-ry-vuosikokousseminaari/

Nähdään Jyväskylässä!

t. Henna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.