Työkalupakkiin täytettä TJ-kurssilta

Työkalupakkiin täytettä TJ-kurssilta

Tuotannonjohtamisen intensiivikurssi, kavereiden kesken TJ-kurssi suuntautui alun perin Yhdysvaltoihin Wisconsiniin. Muutaman Amerikan kurssin jälkeen heräsi kysymys, miksi mennä merta edemmäs kalaan? Suomesta löytyy yrittäjiä, joiden tiloilla käytännöt ovat hiottu viimeisen päälle kuntoon, ja jotka takovat huipputuloksia. Lisäksi yritysten välinen vertailu ja käytänteiden omaksuminen omalle tilalle on helpompaa, kun kohdetilat toimivat samassa toimintaympäristössä. Syntyi idea kurssin kotimaistamisesta.

Nyt marraskuussa TJ-kurssi järjestettiin Suomessa jo kuudetta kertaa. Olin itse mukana ensimmäisellä matkalla Wisconsiniin, ja nyt viimein pääsin mukaan vastaavalle retkelle kotimaassa. Päällimmäisenä olen vaikuttunut siitä, miten kurssi on säilynyt alkuperäiselle konseptille uskollisena, mutta järjestelmällisyydellä ja kotimaisella osaamisella opintoretki on jalostettu kokonaan seuraavalle tasolle.

Kurssille osallistui 13 henkilöä. Rikkautta ryhmään toi se, että osallistujat olivat tulleet ympäri Suomen ja se, että osa oli itse yrittäjiä ja osa maitotilayritysten työntekijöitä. Yhteisissä benchmarkkaus-hetkissä ja keskusteluissa saatiin näkemyksiä monelta eri kannalta. Kohdetiloina tänä vuonna olivat Rauhalan Tila, Kukkulan Tila Oy, Lappala Mty, Murtomäen Tila Oy, Mäkelän Maito Oy. Jokaisella tilalla keskityttiin tarkemmin teemaan, joka on kohdetilalla erityisen hyvin hallinnassa. Teemoina olivat vasikat ja nuorkarja, henkilöstöjohtaminen, siirtymävaiheen management, olosuhteet ja siirtymävaiheen ruokinta sekä hedelmällisyyden hallinta.

Kurssin tilavierailut eivät jääneet vain pinnallisiksi pintaraapaisuiksi, jokaisella tilalla vietettiin aikaa kolme tuntia. Joskin sekin välillä tuntui liian lyhyeltä. Asiaa ja kysyttävää olisi riittänyt välillä toiseenkin mokomaan. Jokaisella tilalla mukana oli myös tilan yhteistyökumppani, asiantuntija, joka on keskittynyt teeman aiheeseen ja tuntee yrityksen tunnusluvut. Jokaisen vierailun alussa sekä yrittäjät, että asiantuntijat johdattivat osallistujat aiheeseen ja yrityksen tunnuslukuihin. Kattavan alustuksen jälkeen jalkauduimme katsomaan miltä asiat näyttävät käytännössä.

Ehkä tärkein muutos, jonka havaitsin ulkomaan ja kotimaan kurssin välillä oli se, että vierailun lopussa kävimme yhdessä keskustelua siitä, mitä kukin oli nähnyt ja kokenut. Jokainen kurssilainen mietti mitä hyvää ja mitä kehitettävää oli havainnut. Lisäksi tuli kertoa löysikö vierailun aikana jotain uutta, jonka voisi viedä mukanaan kotiin oman työnsä pariin. Tällä konseptilla vierailusta hyötyy sekä osallistuja, että kohdetilan yrittäjät.

Mitä työkaluja TJ-kurssilta löytyi osallistujien työkalupakkeihin? Jokainen yrittäjä ja työntekijä on erilainen, ja jokainen oli lähtenyt hakemaan eri asioita. Skaala on siis laaja. Yhteenvetona kuitenkin voin nostaa muutaman teeman, jotka toistuivat keskusteluissa useimmin: Umpiappeen väkevyys ja umpikivennäiset, työohjeet ja perehdytys sekä vasikkaprosessi ja vasikoiden ruokinta. Mitä itse kurssilta sain? Lisää vahvistusta sille, minkä jo tiedänkin – Suomessa on osaaminen todella kovalla tasolla. Aina on kuitenkin kehittämisen varaa, joten jatketaan toisilta oppimista ja mahtavien yrittäjäverkostojemme hyödyntämistä!

Heidi Fontell

Projektikoordinaattori, Maitoyrittäjät ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.