Tapio Leinonen bloggaa: Kuinka sinä voit?

Tapio Leinonen bloggaa: Kuinka sinä voit?

Kuinka sinä voit?

Siinäpä kysymys, joka olisi hyvä kysyä ystävältä, puolisolta tai kollegalta. Maidontuotanto on tänä päivänä kova laji. Fyysisen kunnon lisäksi tarvitsemme myös henkistä kuntoa. On paineita onnistua niin tuotannollisesti kuin taloudellisesti. Olemme vastuussa niin eläimistä kuin jatkuvasti käytettävästä tekniikasta. Perheelle ja parisuhteellekin pitää olla aikaa, silti ne monesti jäävät liian vähälle huomiolle. Moni kokee olevansa kutsumusammatissaan ja antaa työlle kaikkensa ja vähän enemmänkin. Jossain kohtaa olisi silti hyvä pysähtyä.

Monta kertaa kun keskustelee toisen maidontuottajan kanssa, keskustelu kääntyy väsymykseen. Yhdellä on univaikeuksia, toisella masennus, kolmannella joku muu syy. Tämä, jos mikä, on huolestuttavaa. Yrittäjä itse on se maatilan tärkein voimavara. Sokkeli, jolle kaikki rakentuu. Siinä ei saisi olla säröjä. Nykyään niitä on liian monella. Siksipä olisikin tärkeää kysyä toiselta kuinka voit. Voi olla vaikea myöntää omaa väsymystään edes itselleen, mutta kun toinen kysyy, voikin olla helpompaa kertoa mikä painaa. Se on ensimmäinen askel toipumisessa.

Myös nykymaailma asettaa omalta osaltaan paineita niin maidontuottajille kuin muillekin kotieläintuottajille. On raskasta nähdä mediasta päivästä toiseen eläintuotantoa ja -tuottajia syyllistäviä ja arvostelevia kirjoituksia ja kannanottoja. Niitä tuntuu tulevan aivan joka puolelta, eikä mielipaha voi oikein olla tarttumatta vaikka kuinka itse tiedät etteivät väitteet ole aina lähelläkään totuutta. Viimeisimpänä ammattimme tuomittiin raamatullisin sanankääntein Kirkko ja Kaupunki-lehdessä. Aina ei huvita kääntää toista poskea vaan tekee mieli sanoa vähän vastaankin.

Tämä työ on lopulta aika yksinäistä puurtamista. Koronavuosi on ainakin itselleni tuntunut raskaalle, koska kaikki tapahtumat on peruttu eikä lomareissuja ole voinut tehdä. Tähän aikaan olisi normaalisti Sarka-messut, joka on ollut aina karjaväelle yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista. On kiva nähdä vanhoja tuttuja ja samalla tutustua uusiin ihmisiin. Toivottavasti pääsemme taas mahdollisimman pian tapaamaan toisiamme vapaammin.

Ystävät ovat korvaamattomia silloin, kun se henkinen puoli kuormittuu liiaksi. Monesti toinen viljelijä osaa samaistua toisen ongelmiin ja asioista on silloin helpompaa puhua. Onkin tärkeää luoda verkostoja paitsi ammatillisessa mielessä, myös yleisesti ihmissuhteiden kannalta. Maitoyrittäjien kautta olen itse päässyt tutustumaan moniin erilaisiin ihmisiin eri puolilta maata. Aina on joku jolta kysyä vinkkiä, joskus jopa purkaa murheita tai jakaa onnistumisen iloja. Yhteisössä on voimaa.

Kuinka sinä siis voit? Pitäisikö levätä hetki? Jos soittaisitkin sille kaverille, josta et ole vähään aikaan kuullut? Mitä jos lähtisitkin kävelylle kevätauringon paisteeseen?

Yhdessä me ollaan vahvempia.

Kirjoittaja Tapio Leinonen on maitoyrittäjä Vaalan Veneheitosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.