Tähtivalmennuksesta hyviä eväitä yrittäjän polulle

Tähtivalmennuksesta hyviä eväitä yrittäjän polulle

Meille Maitoyrittäjien Tulevaisuuden yrittäjien tähtivalmennus osui loistavaan ajankohtaan, kun aloitimme kurssin alkamisen aikoihin mieheni kotitilalla yrittäjinä. Maitotilan yrittäjänä aloittaminen ja toiminnan haltuunotto on ollut melkoinen henkisen kasvun polku jo tähän mennessä ja tämä valmennus on ollut tukemassa sitä. Maailman tilanne heitti melkoisen kuperkeikan yrittäjätaipaleemme alkumetreillä, mieltä alkoi jäytää epävarmuus ja kustannukset ovat vähintäänkin tuplaantuneet. Valmennuksessa läpikäydyt asiat ovat antaneet polkuja omille ajatuksille ja tuoneet uusia näkökulmia alaamme ja sen tulevaisuuden näkymiin.

Maitotilojen harvetessa tilat ovat yhä kauempana toisistaan ja siksi voi olla haastavaa luoda verkostoja ympärilleen. Tämän valmennuksen kautta se on helpottunut. Kannattaa ympäröidä itsensä positiivisesti ajattelevilla ihmisillä, sillä positiivisuus tarttuu. Jos kyläläiset päivittelevät, kuinka huonoa hommaa tämä lehmien pito on, nettikeskusteluissa on aina negatiivinen sävy ja kaikki ympärillä puhuvat lopettamisesta niin kyllä se todennäköisesti ajansaatossa menee omaankin alitajuntaan ja alkaa vähitellen ajatella samoin. Karjanomistajan vastuuta ei ymmärrä muuta kuin toinen karjanomistaja, joten vertaistuki on avainasemassa oman henkisen jaksamisen kannalta. Työssämme kohtaamme päivittäin haasteita, jotka arjen pyörityksessä ja oman pään sisällä tuntuvat vuoren kokoisilta. Kun sellaisista puhuu ääneen toiselle yrittäjälle, voi huomata, että joku muukin käy läpi täysin samankaltaisia asioita. Oli ne sitten soluongelmia tai konerikkoja. Ne eivät enää välttämättä tunnukaan niin ylitsepääsemättömiltä ja yrittäjäkaverilta voi vaikka saada hyviä vinkkejä, miten heillä on samankaltainen ongelma ratkaistu.

Ensimmäinen valmennuskerta jäi erityisesti mieleen, koska aiheena yrittäjyys ja itsensä johtaminen ja keskusteluissa päästiin aika henkilökohtaisiinkin asioihin. Sellaisiin asioihin, jotka ovat perinteisesti olleet tabuja maaseudun ihmisille ja sitä tärkeämpää niistä on puhua. Aiheita olivat muun muassa: kommunikaatio, arvot, motivaatio, turvaverkko, omat rajat. Ryhmässämme vallitsi heti luottamuksen ilmapiiri ja tuntui turvalliselta puhua asioistaan.

Meille Tähtivalmennus tarjosi arjesta irrottautumista. Oli hyvä poistua kotiympyröistä etäämmälle miettimään yrityksen asioita yhdessä kumppanin kanssa. Iltaisin ja kotimatkoilla meillä oli hyviä keskusteluja molemmilla heränneistä ajatuksista. Maatilan arki on yleensä niin työntäyteistä ja rutiininomaista, että siinä pyörityksessä on vaikeaa pysähtyä miettimään vaikkapa yrityksen visiota tai swot-analyysia. Tähtivalmennuksen parasta antia oli iltaisin saunan jälkeen käydyt keskustelut muiden yrittäjien kanssa takkatulen ääressä iltapalaa syöden. Siinä ruodittiin laajasti maailman menoa ja jaettiin ajatuksia.

Kokeneiden yrittäjien osallistuminen valmennukseen oli arvokasta. He jakoivat kokemuksiaan esimerkiksi rakennusprojektein toteuttamisesta ja omasta jaksamisesta niiden aikana, isosta navettaremontista, sosiaalisen median käytöstä maatalouden positiivisessa esilletuomisessa kuluttajalle, turvaverkoston tärkeydestä, tavoista johtaa yritystä ja omista talouden seurannan mittareistaan. Me nuoret yrittäjät pystyimme oppimaan heidän pidemmän urapolun aikana keräämistään näkemyksistä ja kokemuksista. Myös vierailevat luennoitsijat olivat hyvä lisä valmennuksen sisältöön ja meille kävikin puhumassa monta inspiroivaa ja asiantuntevaa henkilöä.

Itse voin suositella tähtivalmennusta kaikille nuorille maitotilayrittäjille tai urasta haaveileville. Tämä valmennus antoi todella paljon voimavaroja omaan yrittäjän elämään. Se ei sisältänyt ollenkaan pakkopullaa tai lopputenttejä, vaan kaikkea opiskeltiin itseämme varten ja kaikesta on apua omalle yrittäjän taipaleelle.

Ei muuta kuin rohkeasti tarttumaan tilaisuuteen. Voisin melkein luvata, että et tule pettymään!

Kirjoittaja Mila Jääskelä on Koutosen tilan emäntä ja yksi Tulevaisuuden maitoyrittäjän tähtivalmennuksen pilottiryhmän osallistujista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.