Suomalainen ruoka mainittu, torilla tavataan!

Suomalainen ruoka mainittu, torilla tavataan!

Mitä minä sanoin! Kaikki tietävät miten taivaallisen ihanalta tuntuu sanoa tuo lause, kun on tiennyt olevansa oikeassa. Vielä ei voi käyttää termiä aikaa jälkeen koronan, mutta korona-aikana on muutaman kerran tehnyt mieli sanoa tuo lause, ja nyt minä uskallan sanoa sen jopa ääneen.

Mitä minä sanoin – harvoin on tuo ärsyttävä kaikkitietävä lause tuntunut yhtä makealta lausua. Korona herätti lähes kaikki maat miettimään omaa haavoittuvuuttaan ruuan suhteen ja kaikki taisivatkin tulla siihen johtopäätökseen, että kotimaista tuotantoa kannattaa vaalia. Tähän voi kirjoittaa hetkistä, joista voi nyt lausua, että mitä minä sanoin. Ja nuo hetket koskevat meidän uskomattoman hienoa suomalaista ruuantuotantoa!

Tässä muutamia faktoja sen tueksi, että tekin, jotka ette vielä ole sitä mieltä, uskotte sen, että suomalainen ruoka on maailman parasta. Ja me, jotka olemme siitä paasanneet jo pidemmän aikaa, voimme todeta kovaan ääneen, että mitä minä sanoin!

  1. Ruokaviraston ja tullin tuontitilastot. Siis oikeasti, suomalainen tavanomaisella viljelyllä tuotettu ruoka on välillä puhtaampaa kuin ulkomailta tuotu luomu. Ja tämä väite on jopa todistettu ihan laboratoriossa. Siis käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että tullin haaviin jää vuosittain luomuelintarvikkeita, joissa on torjunta-aine jäämiä, ja niiden pitäisi olla luomua. Ja sitten on myös niitä elintarvikkeita, jotka eivät ole luomua, mutta niissä on torjunta-aine jäämiä yli sallitun rajan. Vastaavia ei löydy tavanomaisen tuotannon elintarvikkeista, eikä varsinkaan suomalaisesta luomusta.

https://yle.fi/uutiset/3-9311802

https://www.epressi.com/tiedotteet/hallitus-ja-valtio/torjunta-ainejaamat-tullin-valvomissa-elintarviketuotteissa-kasvussa.html

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/suomen-tulli-teki-ikavan-loydoksen-suosikkimausteesta-loytyi-yhteensa-20-eri-torjunta-ainejaamaa-varsin-poikkeuksellista/7980002

  1. Tämä on oikein minun lempilapseni, kun puhutaan suomalaisen ruuan ylivertaisuudesta. Meillä antibioottien käyttö on oikeasti hyvin maltillista ja hallittua. Esimerkiksi meidän hollantilaiset kollegat naureskelevat, kun me suomalaiset kerrotaan, että me lääkitään lehmiä yleensä vaan perus-penkulla, kun heillä on vapaassa käytössä kaikki mahdolliset laajakirjoiset penisilliinit, jotka tappavat kaikki pöpöt. Tämäkään väite ei ole minun mutu-tuntumaa, vaan tästä löytyy myös tutkitut tilastot. Tämä aihe nousi vahvasti esille vuosi sitten, kun julkisuuteen tuli epäilyksiä siitä, että maissa, joissa on pitkälle kehittynyt antibioottiresistenssi (esim. Italia), korona aiheutti suurempia ongelmia. Eli taas, kyllä me vaan ollaan hyviä.

https://yle.fi/uutiset/3-11356959

https://www.luke.fi/ruokafakta/yleista-tietoa/antibioottien-kaytto/

  1. Suomi on maailman ruokaturvallisin maa! ”YK:n järjestöjen määritelmän mukaan ruokaturva tarkoittaa tilaa, jossa kaikilla ihmisillä on fyysiset, sosiaaliset ja taloudelliset mahdollisuudet saada riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa, ja joka vastaa heidän ruokatottumuksiaan sekä mahdollistaa aktiivisen ja terveellisen elämän” Suomi sijoittui keväällä 2021 julkaistussa Global Food Security -vertailussa sijalle yksi. Mukana vertailussa oli 113 maata ja vertailussa tutkittiin neljää osa-aluetta: ruuan edullisuus, laatu ja turvallisuus, saatavuus ja luonnonvarat ja kestävyys. Tämäkään ei ole mikään pieni saavutus, koska varsinkin viimeisen vuoden aikana maiden omavaraisuus ruuantuotannossa on korostunut.

https://www.statista.com/chart/21206/index-scores-for-the-affordability-availability-safety-and-quality-of-food/?fbclid=IwAR2bIWVX0Pzt7LAXcwoIbKpj9rBkZOVYsVYgiUNEdzzoQxzdenij_SZzidA

Eli mitä minä sanoin! Suositaan meidän puhtaasti ja vastuullisesti tuotettua ruokaa, joka lisäksi vielä työllistää meitä suomalaisia.

Kirjoittaja Hanna Mähönen on maitoyrittäjä Maaningalta ja Maitoyrittäjät ry:n hallituksen varapuheenjohtaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.