Päivä Ruokintapöydän Äärellä

Päivä Ruokintapöydän Äärellä

Tänä vuonna Maitoyrittäjien jo perinteiseksi muodostunutta kesäkauden ykköstapahtumaa, ruokintapöydän äärellä, vietettiin Vaalassa Arvolan Karjapiha Oy:n hulppeissa puitteissa elokuun 13. päivä. Tapahtuma oli kiinnostanut tuottajia laajalla rintamalla, taisi käydä ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa niin, että kaikkia paikalle halunneita ei voitu ottaa mukaan sujuvien ruokailuiden ja muiden käytännön asioiden takia! Tilanne on tavallaan ikävä siinä mielessä, että kaikki halukkaat eivät mukaan päässeet. Toisaalta asian voi nähdä niinkin, että tällaiselle taphtumalle on todellakin tilausta ja maidontuotantoa halutaan kehittää! Parhaiten mukaan pääsyn varmistaa ilmoittautumalla tapahtumiin jo ennen viimeistä iltaa 😉

 Arvolan karjapiha oy:llä on 320 lypsylehmää, jotka lypsetään viidellä lypsyrobotilla. Energiakorjattu Keskituotos on noin  13 600 kg.  Tilan omistajia ovat Minna, Janne ja Jukka Määttä.  Tällä hetkellä lypsylehmillä on käytössä 2021–22 rakennettu navetta, jonka suunnittelusta on vastannut 4dBarn. Lypsylehmien navetassa on leveät sivuruokintapöydät, verhoseinät sekä hiekkakuivitteiset makuuparret.  Nuorkarja ja umpilehmät ovat vanhassa pihatossa, joka oli aiemmin lypsävien käytössä. Vasikoilla on viileä vasikkala.

Ruokintapöydän äärellä, eli kavereiden kesken rpä:ssä, on ideana tutustua kulloisenkin tilan toimintatapoihin ja asioihin, joihin siellä on panostettu ja mitkä tekee heistä hyviä. Sen lisäksi, että opitaan toisilta, myös oleellinen osa tapahtumaa on verkostoituminen ja kuulumisten vaihto kollegoiden kanssa, hyvää ruokaa unohtamatta!

Päivä alkoi klo 11 aikaan lounaalla, jonka jälkeen jakaannuttiin 6 ryhmään rastipisteiden kiertoon maitoyrittäjien hallituksen jäsenien johdolla. 

1. rastilla oli vetäjinä Joakim Pitkälä ProAgrialta sekä tilan puolesta Rami Määttä. Aiheena oli Strategian merkitys yrityksen johtamisessa, näkymät tulevaisuuteen. Arvolassa on Pitkälän johdolla mietitty tilan strategiaa ja tulevaisuutta. Strategiatyössä on panostettu keskusteluun, että jokainen tuo omat kantansa esille keskusteluissa ja että yrityksen nykyisillä ja tulevilla omistajilla on yhteinen näkemys suunnasta, johon ollaan menossa ja keinoista, joilla sinne päästään.

2. rastilla oli Matias Turpeinen EPMT Oy:stä. Aiheena oli Talousjohtamisen rutiinit nykyaikaisella tilalla. Rastilla oli mukana myös tilan väestä Jukka Määttä osan ajasta. Markus ja Jukka kertoivat tilan talousjohtamisen periaatteista, ja näkemyksensä siitä miksi he ovat menestyneet. Rastilla puhuttiin paljon tilojen yhtiöittämisestä, verotuksesta ylipäätään sekä talouden suunnittelusta ja seurannasta.

3. rasti oli jaettu kahtia Semex Finlandin ja 4dBarnin kesken. Aiheena oli navettarutiinit, työntehokkuus ja sujuvat työt. Tilan väkeä oli paikalla Minna Määttä ja Essi Tourunen, yhteistyökumppanien puolesta oli Antti Puuri ja Marjo Posio 4dBarnilta sekä Eevastiina Heikkinen-Björkqvist Semexiltä, joka on tilan pitkäaikainen yhteistyökumppani karjan jalostuksessa. Jalostusosiossa puhuttiin tilan pitkäjänteisestä karjanjalostuksesta, sen painotuksista ja siitä kuinka tasalaatuinen karja helpottaa työntekoa. Nähtäville oli otettu muutamia eläimiä havainnollistamaan työnjälkeä. Karjan korkea tuotos yhdistettynä korkeaan litraa/tunti tuloksiin on kova juttu. 4dBarnin videoinnin avulla tehdyissä mittauksissa Arvolan tulokset olivat heidän mittaushistorian korkeimmat, 1005,6 litraa maitoa/työtunti.

Kolmen ensimmäisen rastin jälkeen maistuikin jo päiväkahvi ja pieni purtava. Paikalla oli myös muutamia tilan yhteistyökumppaneita, joiden juttusilla saattoi tauon lomassa käydä.

4. rastin aiheena oli ruokinta teemalla säilörehusta kaikki irti. Rastia piti Eurotradingin Henri Lotvonen yhdessä Jukka Määtän kanssa. Kuulimme Tilan rehunkorjuu strategiasta ja pääsimme tutustumaan tehtyjen rehujen rehuanalyyseihin. Tilan taktiikkana on saada säilörehusta kaikki irti 4.sadon taktiikalla, saada nurmirehusta valkuaista ja energiaa ja kuidun tarve tyydytetään kokoviljasäilörehulla. Ruokinnan seurannan puolella käytössä on lantapesu, apeseulonta ja appeen kuiva-aineen mittaus.

5. rastilla Keskusteltiin Janne Määtän ja lypsykarjojen vaihtoehtoiset kuivitusratkaisut-hankkeen väen kanssa kuivituksesta ja erityisesti hiekkakuivituksesta. Janne kertoi hiekkakuivituksen käytännön toteutuksesta ja ratkaisuista. Kiinnostava yksityiskohta oli, että tilalla käytetty hiekka on tutkittu ulkomailla asiantuntijoiden toimesta ennen lopullista päätöstä sen käytöstä.  Hankeporukalla oli iso määrä tutkimustuloksia muun muassa eri kuivikkeiden sisältämistä bakteereista. Rastin päätteeksi kävimme navetassa katsomassa hiekkaparsissa tyytyväisenä makailevia lehmiä.  Saimme mielestäni realistisen kuvan hiekkakuivituksesta. Eläinten hyvinvointi on hiekalla tunnetusti hyvä, lietteen käsittelyyn liittyvät seikat on kuitenkin muistettava. Muistettava on myös, että niihinkin on ratkaisut jo olemassa.

Kuudennella ja viimeisellä rastilla oli AntlerBio.  AntlerBio on yritys, joka tarjoaa karjanomistajille työkalun ruokinnan, olosuhteiden ja jalostuksen optimointiin verianalyysin avulla.  Homma toimii niin, että eläimen veressä olevassa rna:sta määritetään tekijät, jotka rajoittavat eläimen täyden potentiaalin saavuttamista.  Menetelmä on verrattain tuore mutta on herättänyt karjanomistajien keskuudessa paljon mielenkiintoa.  Tilan tuloksia emme päässeet näkemään mutta aiheesta kuulemme loppuvuodesta lisää muun muassa Maitoyrittäjien KoneAgria seminaarissa!

Kaikki rastit kierrettyämme oli aika heittää suojahaalarit ja kenkäsuojat pois. Ennen illallista oli kiitospuheenvuorojen aika. Päivä oli onnistunut ja keräsi kovasti kehuja. Lisäksi Jukka Määttää muistettiin panoksestaan Maitoyrittäjien hallituksessa. Atria yhteistyökumppaneineen oli valmistanut todella maistuvan Farmer’s dinnerin. Ilta jatkui hämärän tuloon saakka ja sen ylikin musiikin ja puheensorinan täyttäessä pihapiirin. Mahtoi olla lehmillekin erikois-ilta! Epäselväksi on jäänyt, oliko illan huipentaneella Elonkerjuu-yhtyeen kaikella minkälainen vaikutus päivämaitoihin mutta paikalle saapunut karjaväki ainakin näytti nauttivan!

Ruokintapöydän äärellä tapahtuma on mielestäni vakiinnuttanut paikkansa Maitoyrittäjien tapahtumakalenterissa.  Tilakohteet pyritään valitsemaan niin että maantieteellinen sijainti vaihtelee vuosittain.  Hallituksen puolesta, lupaa kysymättä, voin sanoa että ensivuoden tapahtumalle on jo paikka haussa ja hyviä vinkkejä otetaan vastaan!

Hyvää syksyn jatkoa, jatkuvaa menestystä ja nähdään tapahtumissa!

Tuomas Pietiläinen, Maitoyrittäjät ry: hallituksen jäsen

Tapiolan Maitotila, Hankasalmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.