Opitaan toisiltamme

Opitaan toisiltamme

Yrityksemme pääsi mukaan osallistumaan Discussion Group-pilottihankkeeseen, laatuaan Suomen ensimmäiseen, jota hallinnoivat Savonia AMK ja Maitoyrittäjät.

Discussion Group-toimintamalli on toiminut tanskalaisilla maatiloilla jo 30 vuotta. Nimensä mukaisesti se tarkoittaa keskusteluryhmiä, 6-8 yrityksen porukoita, jotka kokoontuvat vuorollaan kunkin yrittäjän tilalle kutsujan valitseman aiheen äärelle. Tanskassa kuvatunlaisia ryhmiä on lukuisia eri puolilla maata. Meille Suomeen tämän toimintamallin on lanseerannut tanskalainen yrityskonsultti Ole Kristensen. Ole on ollut alusta saakka kehittämässä toimintamallia Tanskassa, ja on Suomen yhteyksiensä ansiosta tuonut paljon muitakin oppeja ja kontakteja meidän suomalaisten maidontuottajien iloksi ja hyödyksi.

Tammikuussa-22 11 maitotilayrityksen edustajat kokoontuivat kick off-tilaisuuteen käynnistämään DG-toimintaa. Aluksi meidät perehdytettiin DG-toiminnan sääntöihin ja periaatteisiin. Kullakin tilalla on oma pääteema, josta keskustellaan. Yleensä teema on kehityskohde tai ratkaisu, jolle haetaan muiden näkemystä. Yrittäjä valmistelee kokouksen yhdessä ohjaajan kanssa, toimittaa taustamateriaalit ryhmän muille jäsenille ja järjestää kokoustilat, yleensä omalle tilalleen. Yrittäjä toimii tilaisuuden puheenjohtajana. Ohjaajan tehtävänä on tukea puheenjohtajaa sekä ohjata ryhmää pysymään aiheessa, hallitsemaan prosessia ja pysymään aikataulussa. Ohjaaja laatii päivästä yhteenvedon.

Kentälle lähdettiin kahtena, 5 ja 6 tilan ryhmänä. Kuluneen vuoden aikana pääsin osallistumaan kuuteen DG-päivään. Päivien teemat liittyivät pääosin johtamiseen, strategiaan ja talouteen. Keskustelun taso oli ryhmässä todella hyvä, teemoihin pureuduttiin innokkaasti ja uusia näkökulmia asioihin syntyi runsaasti. Ryhmät siis kokoontuivat kullakin tilalla vuoronperään. Päivään sisältyi myös jalkautuminen tutustumaan tilan toimintaan, mikä antoi taustaa tilan teeman käsittelyyn. Olin vaikuttunut siitä sitoutuneisuudesta, mitä ryhmäläiset osoittivat. Vaikka välimatkat olivat pitkiä ja kaikilla tiukat aikataulut muutenkin, niin jokaisessa tapaamisessa oli 100% osanotto. Matkan varrella tultiin tutuiksi, ja vaikeistakin aiheista puhuttiin avoimesti täydellä luottamuksella. Tammikuussa vierailimme vielä koko porukalla Tanskassa tutustumassa DG-toiminnan tuloksiin maatiloilla.

Maitosektori on vuosien saatossa kehittynyt yhä kiihtyvällä tahdilla. On ollut pakko kehittyä. Venäjän pakotteiden 2014 aiheuttama tuottajahintojen romahdus on tavallaan onnistuttu kääntämään voitoksi kehittämällä elinkeinoa. Oppeja on haettu maailmalta ja sovellettu niitä omaan toimintaan sopiviksi. Matkan varrella on opittu näkemään, kuinka paljon meillä on tuotantoketjussa hyödyntämättömiä resurssseja ja kehityskohteita, joiden vaikutus taloudelliseen tulokseen on kymmeniä prosentteja.

Tässä kehityskulussa on avainasemassa verkostoitumiskulttuuri. On absurdia edes kuvitella, että kukaan voi yksin oivaltaa, yhdistää ja soveltaa sitä tiedon paljoutta, mitä kehittyvän maitotilayrityksen johtaminen vaatii. Itselle verkostoitumisesta on vuosien saatossa lähes huomaamatta kehittynyt ikään kuin suoni, jota pitkin kehittymisideat ja näkemykset virtaavat kahteen suuntaan. Paljon olen ollut saamapuolella, ehkä joskus jollekin voinut olla myös idean lähteenä.

Edellä kuvaamani Discussion Group-toiminta on erinomainen tapa kehittää oman yrityksen visioita ja peilata omaa toimintaa muihin yrityksiin. Siihenkään ei kuitenkaan voi lähteä ihan kylmiltään. Hyvä keino päästä alkuun on osallistua vaikkapa Maitoyrittäjien toimintaan. Takaan, että tässä porukassa verkostoidut kuin huomaamatta. Puhun kokemuksesta. Toivottavasti DG-toiminta tulee jatkumaan. Näin suunnitellaan ja perästä kuuluu.

Juice & Grand Slam lauloi kasarilla Yhdessä Itkien. Hyvä klassikkobiisi, mutta edetään me Yhdessä Oppien.

Jukka Määttä on Arvolan Karjapiha Oy:n isäntä ja Maitoyrittäjät ry:n hallituksen jäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.