”Olen maidontuottaja, mikä on sinun supervoimasi?”

”Olen maidontuottaja, mikä on sinun supervoimasi?”

Eri tahot laittavat tasaisin väliajoin järjestykseen kaikkein arvostetuimmat ammatit. Listan kärjessä keikkuu vuosi toisensa jälkeen erilaiset lääkärit, hoitajat, opettajat, lentäjä, poliisi ja palomies. Korkeasti koulutettuja ja vaarallisen työn tekijöitä. On luonnollista, että arvostetuimpiin ammatteihin nousee aloja, jotka suoraan koskettavat tavallisia ihmisiä heidän arjessaan. Esimerkkinä opettajat ja hoitajat. Poliisikin näkyy katukuvassa ja ansaitsee arvostuksen varmasti tuomalla turvallisuutta yhteisöön. Osa listan arvostetuimmista ammateista tuskin koskaan koskettaa suurta osaa väestöstä, mutta esimerkiksi televisio on tuonut jo pitkään monen erilaisen ammatin arkea maallikoille nähtäväksi, useimmiten vielä fiktiivisessä muodossa.

Itse olen kasvanut kaupungissa ja myönnän, että ennen maatalousalan opintojani minulla ei ollut aavistustakaan mitä kaikkea maitotilayrittäjän arkeen kuuluu. Jos minulta olisi tuolloin kysytty mitä ammattia arvostan eniten, olisin varmasti vastannut muiden vastaajien kaltaisesti. Ruoantuottajat ovat saunatonttuun verrattavia mystisiä olentoja, joita ei koskaan näe missään. Paitsi silloin, kun tukkivat tien traktorilla tai jollain toisella isolla ja hitaalla vekottimella. Ruokahan haetaan kaupan pakastealtaasta. Vasta opintojeni, ja myöhemmin työelämän kautta, olen päässyt läheltä seuraamaan teitä yrittäjiä ja maitotilojen arkea. Olen ymmärtänyt sen, mitä kaikkea vaatii olla maitotilayrittäjä. Miten yhteen ammattiin voikaan mahtua niin paljon erikoisosaamista ja miten paljon työtä ravitsevan ja turvallisen ruoan eteen vaaditaan.

Vaikka someaikaan siirtyminen on tuonut mukanaan ikäviä lieveilmiöitä, on se myös avannut uusia ovia. Se on antanut mahdollisuuden jokaiselle saada äänensä kuuluviin ja tuoda esille omaa arkea tai muita itselle tärkeitä asioita. Tätä kuluttajatyötä teistä moni jo tekeekin, osa ihan huomaamattaan. Tapasin hiljattain upean nuoren yrittäjän, joka oli aloittanut jakamaan nautatilansa elämää somessa. Lyhyet videot olivat keränneet 4 kuukauden jälkeen yhteensä yli puoli miljoonaa katselukertaa. Data osoitti, että suurin osa katseluista oli pääkaupunkiseudulta. Yllättävintä oli, että videoista saatu palaute oli ollut pääosin hyvää ja kiinnostunutta.

Uskon, että mitä enemmän saamme yhteistyössä lisättyä tietoutta suomalaisesta tavasta tuottaa ruokaa, sitä korkeammalle arvostus nousee. Se on mahdollisuus muuttua mystisestä saunatontusta oikeaksi arjen supersankariksi. Teillä on oikeus tehdä työtänne suurella ammattiylpeydellä. Teillä ei ole mitään hävettävää, päinvastoin te olette osaltanne ratkaisemassa ilmastonmuutosta ja te turvaatte ja mahdollistatte sen, että me saamme syödä joka päivä.

 Toivonkin, että seuraavan kerran, kun joku kysyy ammattiasi, suoristat selkäsi, katsot kysyjää suoraan silmiin ja vastaat: ” Olen maidontuottaja, mikä on sinun supervoimasi?”.

Heidi Fontell

Projektikoordinaattori

Maitoyrittäjät ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.