Mitä tämä karanteeniaika on merkinnyt maidontuotantotilan arkeen ja millä lailla olemme asiaan varautuneet?
Yleisesti voisi sanoa, ettei tämä karanteeniaika ole vielä oikein millään lailla vaikuttanut meidän arkeen. Täällähän me laitamme maitoa tulemaan normaaliin tapaan joka päivä, 24/7. Eräs tuottaja totesikin, että nyt sitä vasta on huomannutkin, kuinka herrankukkarossa sitä elelee, kun eivät karanteenirajoituksetkaan aiheuta toimenpiteitä.
Kuitenkin maatilan toiminnassa ennakointi ja riskien hallinta eri tilanteissa on tärkeää. Meidänkin tilan varautumissuunnitelmassa on ensin kartoitettu uhkat, jotka esiintyessään hankaloittavat tilan toimintaa. Suurimmat uhkat ovat poikkeukselliset sääolosuhteet, sähkön ja vedenjakelun häiriötilanteet, tietoliikennekatkokset, tulipalot, ilkivalta, tuhoeläimet ja kasvi- ja eläintaudit. Varautumissuunnitelmaan on kirjattu toimintaohjeet, kartat, tärkeät puhelinnumerot ja varahenkilöt. Kuten uhkien luettelosta voi huomata varautumissuunnitelmasta puuttuu uhka maailmanlaajuisesta pandemiasta!
Näin kevättöiden alla tämä pandemia on aiheuttanut sen, että tuotantopanosten ja koneiden sekä laitteiden varaosien saatavuuden varmistaminen on ollut tärkeää, kun maailmalla alettiin sulkemaan näitä tuotteita tuottavia tehtaita. Eri valtioiden rajojen sulkemiset mietityttivät myös, mutta onneksi rahtiliikenne on toistaiseksi toiminut. Alku keväästä mietittiin tarkkaan mitä varaosia kevättyökoneisiin ja rehuntekokoneisiin tarvitaan ja välittömästi laitettiin osat tilaukseen. Kuten myös vielä kaupan hyllyllä olevat kasvinsuojeluaineet. Viime vuoden puolella tehty lannoitetilaus varmistettiin ja esitettiin toivomus, että ne tuotaisiin tilallemme mahdollisemman pian. Onneksemme kaikki toimitukset ovat onnistuneet tilausten mukaan.
Uhkakuvaksi on nyt noussutkin valkuaisrehun saatavuus. Syysrypsin viljelyalueilla Euroopassa on nyt todella kuivaa, joka heijastuu suoraan syksyllä rehun saatavuuteen. Tarjonta vähenee ja hinnat nousevat. Nyt on syytä harkita valkuaisrehun ostoa varastoon!
200 lypsylehmän ja satapäisen nuorkarjan hoitamiseen meillä osallistuu neljä henkilöä. Yrityksemme on perheyritys, kun meidän yrittäjä-pariskunnan lisäksi kaksi vanhinta lastamme työskentelevät tilallamme. Toisaalta, kun kaikki vielä asumme saman katon alla ja karanteenissa, on mahdollista, ettei virus kulkeudu tilallemme. Mutta taas toisaalta se voi olla suuri riski, jos sitten kuitenkin sattuisi, että sairastumme kaikki samaan aikaan. Tästä syystä olemme olleet yhteydessä lomatoimistoon ja olemme käyneet läpi ketkä lomittajat tulisivat pärjäämään, jos sairastuisimme virukseen. Olemme myöskin olleet yhteydessä kausityöntekijöihin ja paikallisiin urakoitsijoihin, jotta he voisivat tarvittaessa olla turvaamassa tilan töitä normaalia laajemmin. Eläinlääkäripalveluja käytämme ihan normaalisti karanteeniaikana, sillä eläinten hyvinvointi on ihan ykkösasia. Siemennykset tehdään itse, joten kontaktit ulkopuolisiin toimijoihin on kyllä hyvin minimaaliset.
Karanteeni on saanut jotain hyvää aikaa myös ihan jokapäiväisissä toimissamme. Seitsemän henkisen suurperheen arkea helpottaaksemme olemme vihdoin saaneet aikaiseksi tehdä viikoittaiset ruokalistat. Nyt on helppo tehdä vaikkapa koko viikon ostoslista, joka vähentää huomattavasti kaupoissa juoksemista. Urheilemisesta on tullut myös tärkeää. Pyrimme joka toinen päivä käymään tekemässä tehokkaan porrastreenin lähistöllä olevilla 80 askelman portailla. Nopeaa ja tehokasta! Sielu sekä kroppa kiittää ja auttaa jaksamaan!
Tämä poikkeustilanne on valitettavasti aiheuttanut sen, että varatut lomat on peruttu ja ne on nyt sitten pidetty kotona. Maitoyrittäjien vuosiseminaari Jyväskylässä olisi ollut tämän kevään kohokohta ja Rukan lasketteluloma myös. Kyllä sitä eniten kaipaa oikeita ihmiskontakteja tänä etäyhteys-aikana. Ystäviä, sukulaisia ja niitä muita lehemänlypsäjiä!
Kaikella on kuitenkin tarkoituksensa! Maailma ei tule olemaan entisenlainen tämän pandemian jälkeen. Vahva maausko ja viljelijöiden arvostuksen nousu puhtaan kotimaisen ruuantuottajina auttaa ponnistelemaan epävarmuustekijöistä huolimatta koko ajan eteenpäin. Maailman parasta aitoa lehmän maitoa laitetaan joka tapauksessa tulemaan!
Pysytään terveinä! Noudatetaan karanteeniohjeita! Maltetaan pysyä kotona!
Nähdään Jyväskylässä Maitoyrittäjien Tulevaisuus on meidän – vai onko? vuosiseminaarissa 7.- 8.10.2020!
Kirjoittaja Päivi Kämäräinen on porrastreeniin hurahtanut aidon lehemänmaidon lypsäjä ja Maitoyrittäjät ry:n hallituksen jäsen Rantasalmelta.
Vastaa