Miten tekniikka-agraari päätyi lehmien pariin?

Miten tekniikka-agraari päätyi lehmien pariin?

Täällä kirjoittelee Hannele Antila, Maitoyrittäjät ry:n uusi projektikoordinaattori. Olen aloittanut hommia tässä loppuvuodesta 2022. Jos jotain pitää itsestään kertoa, niin ainakin sen voisi mainita, että olen se kuuluisa ”gradua vaille valmis” agronomi. Pääaineenani minulla on ollut agroteknologia, tarkemmin ottaen ympäristöteknologia. Miten sitten tekniikka-agraari päätyi lehmien pariin? Rakastuin erääseen nuoreen isäntään reilu parivuotta sitten ja lopputuloksena päädyin lypsykarjatilan nuoreksi emännäksi tänne Alajärven Lehtimäelle. Lehmistä ja maidontuotannosta syvempää kokemusta onkin siis kertynyt vain reilun parin vuoden verran.

Siinä missä parisuhteen alkaminen on aina suuri elämänmuutos, niin arvatkaapa vain, oliko elämänmuutosta kerrakseen kun parisuhteen myötä elämään hiipivät mukaan myös lehmät? Teillä niitä samoja eläimiä on, joten niiden tuomista lisämausteista tuskin tarvitsee sen enempää kertoa. Siinä vaiheessa, kun ryhdyin tilan vakiovarusteeksi oli kumppanini sukupolvenvaihdoksesta kulunut reilu pari vuotta aikaa. Tavallani olen kai siis itsekin elänyt sen murroksen, jonka jokainen tilanpitoa aloitteleva nuori emäntä tai isäntä kokee sukupolvenvaihdoksen myötä. Vaikka itse tai yksin en vastuuta poikaystäväni tilasta ole kantanutkaan, olen kuitenkin elänyt sitä vastuun takkaa kumppanini kautta. Nykyään toki olemme jo siinä tilanteessa myös minun osaamiseni suhteen, että voimme helpostikin jakaa vastuun navetan arjen askareista.

Tässä lehmiin liitännäisiä asioita parivuotta ihmeteltyäni olen todennut vertaistuen merkityksen erittäin tärkeäksi. Ja uskon, että hyvin moni teistä muista nuorista yrittäjistä kokee samoin. Kun murheita ja haasteita voi jakaa jonkun toisen kanssa, joka ymmärtää ilman selittelyä, tuntuu kuin itseltäkin tippuisi puolet pois hartioilla keikkuvasta taakasta. Koen kai itseni jollain tasolla etuoikeutetuksi, että saan uusien töideni puolesta pysyä koko ajan lähellä vertaistuen verkostoa.

Vielä lopuksi haluaisin muistuttaa teitä kaikkia muita alalla toimivia nuoria siitä, miten tärkeää vertaistuen hakeminen ja verkostoituminen oikeasti on. Maitoyrittäjien toiminnan kautta sen löytäminen on todella helppoa. Siksi haluaisinkin kannustaa teitä lähtemään mukaan toimintaan!

Onnea Uudelle Vuodelle 2023 ja nähdään Maitoyrittäjien toiminnan parissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.