Mikael Åsvik: Mietteitä maidontuotannon sopeutumistarpeista

Mikael Åsvik: Mietteitä maidontuotannon sopeutumistarpeista

Viime kesänä oli korona se puheenaihe mistä kaikki puhui. Silloin emme tienneet kuinka pitkään uusi maailmantilanne jatkuisi ja miten se vaikuttaisi maailmanmenoon. Alussa oli vähän hermostuneisuutta, kun vessapaperi loppui kauppojen hyllyistä. Mutta myös kysyntä kotimaisista elintarvikkeista kasvoi ja se että omavaraisuusaste on sillä korkealla tasolla mitä se on, huomioitiin mediassa. Yli vuosi on mennyt ja vielä jotkut rajoitukset ovat voimassa eikä kukaan tiedä milloin kaikki poistuu. Kuitenkin olemme Suomessa pärjänneet hyvin koronan kanssa.

Toinen säilörehusato on meidän tilalla nyt korjattu, määrältään huomattavasti pienempi kuin ensimmäinen sato, mutta rehuarvoltaan ihan tyydyttävä. Kuivuuden ja helteen vaikutuksen kyllä huomaa. En muista kuka sanoi, että maidontuotantoa voi verrata extreme-urheiluun. Ei ole vain sitä, että kun on lehmiä niin koko ajan tapahtuu jotain, vaan sen lisäksi sää ja muu maailmanmeno vaikuttaa elämään maitotiloilla. Runsassateinen jakso keväällä myöhästytti kylvötyöt ja myös ensimmäisen säilörehukorjuun aikana tuli sateita. Sen jälkeen on ollut pitkä hellejakso, joka näkyy sekä maidontuotannossa että pelloilla. Nyt näyttää olevan vähän merkkejä, että on tulossa vähän viileämpää säätä.

Ilmastonmuutos on jotain minkä kaikki näemme, paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Luonto on näyttänyt voimansa aika paljon kesän aikana esim. tulvat Keski-Euroopassa ja Kiinassa, ennätyshelteet Kanadassa ja Kaliforniassa. Tällaisia ääri-ilmiöitä tulee useammin ja useammin. Emme voi ennustaa luonnonoikkuja, emmekä seurauksia.

Viljojen ja valkuaisrehujen hinnat ovat nousussa, samoin kuin polttoaineiden ja lannoitteiden hinnat. Vielä ei ole näkyvissä, että maidon hinta olisi nousemassa samaan tahtiin, mikä tarkoittaa, että haasteet maitotiloilla eivät lopu ihan heti. Toivottavasti saamme tuotantokustannuksien nousun takaisin kuluttajahinnoissa mahdollisimman nopeasti. Luulisi että puhtaat ja pienillä hiilenjalanjäljillä tuotetut maidontuotteet ovat valtti tulevaisuudessa.

Kun itänaapurin raja suljettiin elintarvikevienniltä, alkoi myös keskustelu milloin se palautuu normaaliin tilaan, että vienti avautuu taas. Sitä ei ole vielä nähty, vaikka on mennyt enemmän kuin muutama vuosi. Sama on huomattavissa myös korona-keskusteluissa, milloin palataan normaaliin olosuhteisiin? Näyttää siltä, että uusi normaali on, että koko ajan jotain odottamatonta tapahtuu, mikä vaikuttaa maitoyrittäjän arkeen. Se voi olla paikallisesti joku sääilmiö tai maailmalla joku poliittinen päätös, joka peilautuu meille. Muutokset tulevat yhä nopeammin ja vaikuttavat laajemmin.

Maidontuottajina ei ole paljon muuta vaihtoehtoa kuin olla leikissä mukana. Joudumme sopeutumaan nykyisiin tilanteisiin ja olemaan mukana kehityksessä. Jos emme kehity niin jäämme jälkeen, koska muut menevät kyllä eteenpäin. Nyt kun yhteiskunta pikkuhiljaa aukenee taas, on mahdollista pitää koulutuksia ja tavata kollegoita siellä. Syksyllä on taas Maitoyrittäjien tilaisuuksia tulossa, tervetuloa mukaan!

Toivon kaikille hyvää jatkoa ja hyviä sadonkorjuukelejä!

Kirjoittaja Mikael Åsvik on maitoyrittäjä Kruunupyystä ja Maitoyrittäjät ry:n hallituksen jäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.