Maidontuottajasta maitoyrittäjäksi

Maidontuottajasta maitoyrittäjäksi

Palauttelen mieleen kymmenen vuoden takaisia ajatuksia Maitoyrittäjien perustamisen ajoilta. Joukko Jouni Pitkärannan yhteistyökumppaneita kokoontui mielessään uusi yhdistys alan yrittäjien yhteistyön lisäämiseksi. Jounin järjestämät matkat Pohjois-Amerikkaan olivat tuoneet monenlaista uutta pöhinää tilojen kehittämiseen, rakentamisen ja managementin ratkaisuihin. Yksi tuliaisista oli malli yrittäjien yhteistyöverkostoista. Päädyimme perustamaan vastaavan Suomeenkin.

Tie maidontuottajasta maitotilayrittäjäksi oli tuolloinkin monella jo pitkällä, mutta yhtä monella alkutekijöissään. Nykyiseen verrattuna ilmassa oli mahdollisuuksien maailma ja kansainvälistyminen oli avannut silmiä. Rakennemuutoksen tunnelma oli aistittavissa yrittäjien kanssa keskustellessa. Mitä mahdollisuuksia! Viileät rakennukset ja verhoseinät, lypsyrobotit, avarat parret ja silmien avautuminen lehmien hyvinvoinnille, vasikat viileässä ja avarissa tiloissa erillään lehmistä… listaa voisi jatkaa.

Samanhenkisten kokoontuminen oli silloin ja on edelleen avartavaa. Tapahtumien asiasisällön lisäksi tutustuminen uusiin sekä vanhojen tuttujen tapaaminen monenlaisten keskustelujen lomassa on tärkeää oman yrittäjyyden kehittämisessä. Päivän puheenaiheiden lisäksi vertaisryhmistä löytyy esikuvia hyvässä ja pahassa. Kasvu yrittäjäksi tapahtuu salavihkaa hyvässä seurassa.

Varsinkin nuorille oman yrittäjäprofiilin muodostumisessa on hyväksi nähdä erilaisia malleja. Erilaisuus on rikkaus ja jokaisella on oikeus luoda oma tyylinsä. Jokaiselle on tärkeää koota ympärilleen tukiverkkoa oman tilan kehittämiseen. Vaihtoehdot oman ammattilaisten verkoston valintaan aukeavat, kun kuulee muiden valinnoista, niiden perusteista ja yhteistyön kokemuksista. Yhteistyökumppaneiden kanssa pitää kemian kohdata ja luottamuksen pelata.

Nämä faktat eivät ole kymmenessä vuodessa muuttuneet ja osallistuminen Maitoyrittäjien toimintaan on edelleen mahdollisuus! Vertaistukea harvoin enää löytää naapurista tai edes naapurikylästä, on tutustuttava yrittäjiin eri puolella maata ja jopa eri maissa. Innostuneisuuden suhteen maitotilayrittäjien ilmapiiri on muuttunut paineiden puristaessa. Sitäkin tärkeämpää on toisten tuki. Yhdessä kestämme paremmin heikkoja suhdanteita ja keksimme luovia ratkaisuja kohti uusia, parempia aikoja.

Mervi Yli-Hynnilä on Yli-Hynnilän tilan emäntä ja yksi Maitoyrittäjät ry:n perustajajäsenistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.