Maidontuotannon tulevaisuuden näkymät ovat vähintään kohtuulliset

Maidontuotannon tulevaisuuden näkymät ovat vähintään kohtuulliset

Yleisessä keskustelussa esim. somessa voi saada värittyneen kuvan siitä, että maidontuotanto ei kannata millään tilalla, tuottajat ovat pelkkiä pahiksia ja tulevaisuutta ei ole. Kuva ei pidä paikkaansa!

Todisteena väitteen vääryydestä on tuottajien omat ajatukset, joita selvitettiin kevään aikana Maitotilabarometri -kyselyssä. Se tehtiin Osuuskunta Maitosuomen tuottajille ja Maitoyrittäjät ry:n jäsenyrityksille osana Tulevaisuuden Maatila -hanketta. Hankkeen takana ovat Ylä-Savon Ammattiopisto, Savonia-amk ja Maitoyrittäjät ry.

Vastauksia saatiin 210 tilalta ja vaikka määrä on pieni otos kaikista tiloista, kyselyyn vastasi keskimääräistä suuremmat tilat. Tätä kautta vastausten arvioitiin valottavan juuri tulevaisuuteen suuntaavien tilojen ajatuksia.  45 % vastanneista piti maidontuotannon mahdollisuuksia vähintään kohtuullisina ja 34 % erinomaisina. Eli 80 % arvioi näkymät vähintään kohtuullisiksi!

Yli 70 % aikoo nostaa keskituotostaan lähivuosina ja yli puolet ilmoitti investoivansa vuoteen 2030 mennessä kotieläinrakennuksiin ja -teknologiaan. Lähes yhtä usea ilmoitti investointisuunnitelmista kasvinviljelykoneisiin ja -teknologiaan. Tulevaisuuden uskoa siis on.

Vaikka tuotannon lopettajia on, vastanneista yli puolet olettaa tilansa tuotannon jatkuvan vuoden 2035 jälkeenkin. Maitoyrittäjien kautta vastanneista jatkamisprosentti oli 10 % muita suurempi.

Tärkeimmäksi sisäiseksi menestystekijäksi yrittäjät kokevat oman ammattitaitonsa ja motivaationsa. Tuotannon vastuullisuuteen tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä oli yli 90 % vastaajista. Samoin kannattavuus ja maksuvalmius olivat asioita, joihin oltiin tyytyväisiä.

Kyselyssä kysyttiin, minkäkokoinen tila on vuonna 2030 kannattava. Vastaajat pitivät tilaa menestyvänä, jos sillä on vähintään 150 lehmää ja 200 hehtaaria peltoa. Maitoa kannattava tila tuottaa meijeriin 1,78 miljoonaa litraa vuodessa. Tiloilta myös kysyttiin, minkä kokoista tilaa he olisivat valmiita hoitamaan, jos ei ole mitään rajoittavia tekijöitä. Siihen saatiin vastaukseksi keskimäärin 341 lehmää ja 443 peltohehtaaria. Eli ollaan valmiita hoitamaan isompaa tilaa kuin minkä ajatellaan olevan kannattavan raja. Tämä on hyvä merkki tulevaisuuteen, eli löytyy motivoituneita tilallisia. Maitoyrittäjien kautta vastanneilla oli eritysesti valmiuksia hoitaa suurempia tiloja.

Merkittävin maidontuotannon jatkuvuuteen negatiivisesti vaikuttava asia on työn suuri sitovuus. Myös kannattavuus- ja jaksamispaineet näkyivät vastauksissa. 40 % vastaajista koki, ettei yleinen ilmapiiri kannusta jatkamaan. Tilan kehitystä puolestaan rajoittaa eniten talous ja investoinnit, toisaalta ammattitaito, johtaminen ja ajanpuute. Monesti pinnalle nouseva byrokratia ei vastaajista ollut tilan kehitystä rajoittava asia, sillä vain neljä prosenttia mainitsi sen.

Vastaajista suurin osa pitää maidontuotannon näkymiä vähintään kohtuullisena ja mikäli haasteet ja rajoitteet ovat hallittavissa, kannattavaksi nähtyä tulevaisuuden tilakokoa ollaan valmiita hoitamaan myös tulevaisuudessa. Erityisesti tämä korostui Maitoyrittäjien kautta vastanneiden yrittäjien vastauksissa. Tilamäärän alentuessa samanhenkisiä yrittäjiä ei välttämättä enää läheltä löydy, joten kannattaa hakea tietoa ja verkottua ylimaakunnallisesti. Tällaisessa työssä Maitoyrittäjät ry:n tyyppinen toiminta on erittäin tärkeää!

Mika Repo

TKI -asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.