Kujafarmia kehitetään kokonaisvaltaisesti

Kujafarm Oy:n nuoret yrittäjät Elina ja Tapio Kujala eivät lepää laakereillaan. Yrittäjäpari kehittää tilaansa pitkäjänteisesti tavoitteenaan Suomen luomumaitotilalistan kärkisijat. Siinä sivussa on pyöräytetty neljässä vuodessa kolme lasta ja kehitetty urakointitoimintaa.

Jalasjärven Koskuen kylällä sijaitsevan Kujafarm Oy:n taustalla on Tapion isovanhempien 40-luvun lopulla perustama pientila, joka on kasvanut nykyaikaiseksi robottilypsytilaksi. Yhtymävaiheen jälkeen Tapio hyppäsi isännäksi vuonna 2013 ja Elina tuli mukaan yhtiöitettyyn tilaan osakkaaksi 2017.

-Ei ole päässyt laiskistumaan näissä hommissa, nauraa karjanhoitaja- ja seminologitaustainen, maatilayrittäjäksi kouluttautunut Elina.

-En ole koskaan haaveillut yrittäjänä toimimisesta, joten kyllä tähän on pitänyt opettelun kautta kasvaa. Meni aikansa, että alkoi sisäistää yrittämisen hyvät ja huonot puolet. Rikot ja sairaudet aina harmittaa, mutta omaan työhön vaikuttaminen ja vapaus on isoja plussia. Tykkään haasteista ja tässä pääsee tekemään itselle kaiken!

Tapiolla on näkemys tilan sukupolvien yli tapahtuneesta kehityskaaresta.

Kujafarmia asuttaa jo kolmas ja neljäs sukupolvi Kujaloita.

-50-luvulla syntyneet ovat vähempään tyytyväisiä ja varovaisempia, mutta 60-70-luvulla syntyneet ja nuoremmat ovat sitten rynnistäneet sitäkin innokkaammin ja investoineet rajusti.

Kujafarmin töiden vastuu on jakautunut luontevasti, kun Tapio vastaa urakointien ohessa ruokinnasta, koneista ja viljelystä. Elina saa toteuttaa vahvuuksiaan lehmien, hiehojen ja vasikoiden parissa.

-Elinalle kiitos siitä, että navetassa kaikki on tarkentunut ja tuotokset ovat nousseet, Tapio kiittelee.

Tienhoitourakoinnin ja lieteurakoinnin lisäksi peltotöitä tehdään toisten yrittäjien kanssa kimpassa. Tapiolla on hyviä kokemuksia jo useamman vuoden ajalta.

-Meitä on kolme miestä ja esimerkiksi keväällä kaikki käy kaikkien pellolla tekemässä yhden työvaiheen. Tässä systeemissä kaikilla on käytössä hyvä kone ja sillä koneella on hyvä käyttöaste. Tällä systeemillä tehtiin tänäkin vuonna tehokkaasti 500 hehtaarin peltotyöt.

Kujafarmin arjessa riittää vipinää kolmen pienen lapsen kanssa.

Alan työvoimaongelma oli oikeastaan onni onnettomuudessa, koska oli helpompi laittaa robotit kuin löytää lypsyasemalle uusi, hyvä työntekijä. Suurien uusinvestointien sijaan robotit sijoitettiin vanhaan, vuonna 1999 valmistuneeseen pihattoon. Karjakoko on tarkoitus kasvattaa 80:stä 120:een kesään 2022 mennessä.

-Robottilypsyyn siirtyminen on sujunut kaikin puolin hyvin, yhtään poistoa ei olla jouduttu tekemään, Elina iloitsee.

Yrittäjäuran onnistumisista nousee puheisiin myös nuorkarjan kehittäminen. Ensikkojen tuotokset ovat nousseet 1000 kg ja ensikot alkavat olla parempia kuin vanhat lehmät.

-Ollaan opittu hoitamaan nuorkarja! Juottoa lisättiin reilusti ja annetaan myös muuta evästä, että oppivat heti pienenä syömään. Tehtiin myös karsinamuutoksia olojen parantamiseksi.

Kujafarmin jalostussuunnitelma on Elinan käsialaa. Rotuvalinta on selkeästi holstein sen tuotosominaisuuksien vuoksi. Tulevaisuuden lypsylehmät tehdään valikoiden aina seksatusta siemenestä ja muut laitetaan suosiolla liharotuisella. Vuosien varrella on myös tarkennettu, että ylimääräisiä hiehoja ei pidetä.

Lypsyrobottien täyden kapasiteetin käyttöönotto ei suinkaan ole Kujafarmin yrittäjien ainoa lähitulevaisuuden kehityssuunnitelma, vaan pitkällä työlistalla on suunnitelmia navettarakennuksen jatkamisesta pihan asfaltointiin. Toteutumistaan odottaa myös koronapandemian peruma, vähintäänkin ansaittu häämatka!

Teksti: Sanna Tarkiainen
Kuvat: Kujafarm Oy

Kujafarmilla ollaan tyytyväisiä tänä vuonna käyttöön otettuihin lypsyrobotteihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.