Jouni Pitkäranta: Ihanan kallista

Jouni Pitkäranta: Ihanan kallista

Eipä tarvitse kovin paljon tätä jostain puhelinliittymämainoksesta lentäväksi lauseeksi jäänyttä sanontaa näinä aikoina selitellä. Koronapandemia ja venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat laittaneet useamman hinnaston uusiksi. Maidontuottajalle kustannusten nousu on konkretisoitunut ainakin polttoaineen, apulannan ja väkirehujen merkittävän kalliimpina hintoina, siinä sivussa myös muut tuotantopanokset ovat nousseet. Entäpä sitten investointia suunnittelevat ja kenties jo rakentamisen valmisteluja tehneet tilat, mitä siellä kustannusnousu vaikuttaa?

Myös rakennustarvikkeissa on hintojen nousu ollut hurjaa, parhaiten se on näkynyt teräksen ja puun hinnoissa. Liimapuun kuutiohinta on tuplaantunut ja teräksen kilohinta lienee moninkertaistunut. Koska rakentamisessa on myös paljon työn osuutta eri vaiheissa, käytännön hinnannousu esimerkiksi robottipihaton kokonaishinnassa noin 20-30%, verrattuna 2020 alun hintoihin. Rakennusliikkeiltä on vaikea saada tarjouksia, koska tarvikkeiden hinta elää koko ajan, eikä siis uskalleta lukita tarjoushintoja. Tämä luonnollisesti on vaikuttanut siihen, että jo suunniteltujen hankkeiden aloituksia on siirretty. Osa tiloista epäröi myös aloittaa suunnittelua, koska tilanne on yleisestikin ottaen epävarma ja esimerkiksi myös lainakoroissa on nousupainetta. Ja vaikka halukkuutta sekä myös tarvetta tiloilla olisikin, rahoittajat eli pankit ovat nyt hyvin varovaisia ja rahaa on vaikeaa saada. Tilannetta on myös hankaloittanut meijerien tuotantosopimukset. Noin kokonaisuudessaan maitotilojen rakentamisvolyymi on merkittävästi supistunut ja myös sen myötä osa toimijoista on joutunut etsimään uutta liiketoimintaa muualta, ehkä jopa niin että maatilarakentamiseen ei enää palata.

Mutta onko kaikki nyt niin synkkää, kun yllä kirjoitettu? Tilanne näyttää juuri siltä, kun se sillä hetkellä on mutta asiat voivat muuttua nopeasti. Tuotantosopimuksia alkaa jo saada ja ehkäpä ainakin joidenkin rakennustarvikkeiden hinnoissa piikki on saavutettu. Rakennusinvestoinnit ovat aina pitkän ajan toimintaa varten, ja jollain tavalla pitää pystyä näkemään hankalien aikojen yli. Toki maidontuotannossa ajasta, jolloin mikään ei ollut hankalaa, on jo aikaa. Lieneekö sitä aikaa koskaan ollutkaan.

Toisaalta vaikeissa ajoissa on aina jokin uuden alku. Kustannustehokkuus rakentamisessa on noussut taas keskiöön ja myös tehokkaampi vanhojen tilojen hyödyntäminen. Vallalla ollutta tapaa rakentaa, erityisesti rakenteiden ja eristävyyden näkökulmasta, on syytä kyseenalaistaa. Monesti olen itse palannut mielessäni 25 vuoden takaiseen aikaan, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Silloinkin tulevaisuus näytti epävarmalta ja investoinnit olivat maltillisia ja erittäin kustannustehokkaita. Toki silloin tehtiin paljon asioita ”väärin” ja ainoastaan edullinen rakennusinvestointi oli ajava voima. Nyt ymmärretään paremmin se, että alhaista investointikustannusta tärkeämpää on toiminnallisuus, joka tarkoittaa työtehokkuutta ja eläinten tuotoksen ja terveyden maksimoivia ratkaisuja. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi robottipihattojen osalta toimivaa portitusta, helppoa eläinten käsittelyä, tilaa robottien edessä ja käytävillä, sekä oikein ja riittävästi mitoitettua kuivikepohja-aluetta robotin takana. Näillä asioilla investoinnista saa tuottavamman, niitä ei kannata kustannussäästöjen vuoksi jättää pois. Neliöistä ei siis kannata tinkiä, mutta ne pitää yrittää rakentaa edullisemmin.

Juuri nyt kaikki todellakin on ihanan kallista ja te tuottajat sen siellä arjessanne huomaatte. Lisäksi julkinen keskustelu maidontuotannosta ei varmasti yhtään helpota tilannetta. Tulevaisuuden perspektiivi voi olla vain viikko, kuukausi tai kasvukausi ja siitä kunnialla selviäminen. Mutta jos ajatukset ovat toiminnan kehittämisessä, alkakaa vaan rohkeasti suunnitella. Usein suunnittelun startista ensimmäiseen lypsyyn uudessa pihatossa menee helpostikin vähintään kaksi-kolme vuotta.

On se vanha sanonta maanviljelijästä, jolla koulussa uskonto oli 10 ja laskento 5 ja että olisi pitänyt olla toisinpäin taloudenpidon näkökulmasta maataloutta harjoitettaessa. Jotenkin tässä ajassa tarvitaan kuitenkin molempia. Olisikohan se niin että nyt pitää uskoa laskien ja laskea uskoen? Paljon siis voimia, hyviä satoja ja positiivisuutta teille, arvon maidontuottajat! Muistakaa, siinä mitä teette, totuus on teidän puolellanne!

Kirjoittaja Jouni Pitkäranta työskentelee 4dBarnin kansainvälisenä navettasuunnittelijana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.