Janne Kokkonen bloggaa: hyvinvoiva kuluttaja – hyvinvoiva eläin

Sain oikeuden ensimmäistä kertaa tarttua tässä pestissäni kynään ja blogata maailman menosta. Nuoruudessani muistan kuinka tiloja oli pitkin pitäjiä ja lapset eivät kyllä useinkaan hehkuttaneet olevansa maatilan lapsia. Niinä aikoina itsekin tunsin pientä häpeää olla tissinkoittajan lapsi, eikä lehmä tai maitotila ollut mitenkään mediaseksikäs juttu. Niin vain häpeä voitti ja päätin alkaa maidontuottajaksi.

Maidontuottaja-urani aikana tilojen määrä on pudonnut Suomessa rajusti. Maaseudun näkymä on muuttunut. Ei näy laiduntavia lehmiä tai jos näkyy, on ne vain maitopurkin kyljessä – virhe! Näinkö kuluttaja asian näkee ja purkaa näkemäänsä tässä some-maailman ikkunassa. Tässä ollaan havahduttu somen valtaan eikä ihmisille voi luoda vääriä imagoita asioista. Vai luoko kuluttajat itse omat näkemänsä virheellisiksi. Enää ei saa mainostaa laiduntavia lehmiä, jos kaikki lehmät ei laidunna ja kyllähän Geisha-patukan nimikin on hieman loukkaava, eskimo-jäätelöstä puhumattakaan.

Kuluttaja on kuningas vai miten se ny oli. Näin siinä tässäkin tapauksessa käy ja hän tekee viimeisen päätöksen perustuen mielikuvaan, järkeen tai tunteeseen.

Tämä kaikkien rakastama tai vihaama some on meidänkin kuluttajatyössä tämän päivän kohde. Tuottajat ovat alkaneet ottaa paljon vastuuta koko tuotantoketjun imagon nostamisesta yksittäisillä youtube-kanavilla, tilojen facebook-tileillä ja instagram-kuvilla. Tilat ja tuottajat haluavat näyttää tilan arkea koko kansalle, jolloin heilläkin on jälleen mahdollisuus tuntea sieraimissaan tuoreen heinän tuoksu aivan kuin 60-luvulla. Tämä työ on todella arvokasta ja jos sillä aina joku saadaan valitsemaan kotimainen juusto kaupan tiskillä, on työ kannattavaa ja palkitsevaa.

Mielestäni hienoin uurastus somerintamalla on Anna Länsisalmi-Keisalan ja Keisalan tilan youtube-kanava, joka tuo kanavalle viikoittain uusia videoita maatilan arjesta nimellä Maalaisjärki. Kanava voitti vuoden opetuskanava tittelin ja se on kyllä huikea saavutus, ja tuo lisää näkyvyyttä kanavalle jolla on jo nyt hurjasti katsojia. Youtube on etenkin nuorten suosiossa oleva kanava ja tämä tuo varmasti mieluisan ajattelukannan nuorille, kun pääsevät seuraamaan maitotilan arkea.

Näin se maailma makaa siis täällä somessa, mutta miten se on sitten täällä tissikoronakuplassa. Hyvinvointi ja hiilineutraalisuus on ollut nyt jonkin aikaan päivän sana ja niiden takana nyt sitten seisotaan yhdessä rintamassa.

Eläinten hyvinvointi on jalustalla eikä turhaan, sillä se on ratkaisevassa osassa sekä kuluttajalle että itse tuottajalle. Ilman hyvinvoivaa eläintä ei ole hyvää tulosta eikä tuottajaa. Pienetkin eläinten hyvinvointiin tehdyt parannukset antavat yleensä eurot takaisin ja mahdollisesti monin verroin. Vielä on paljon tehtävää, mutta oikealla tiellä ollaan ja venäläisen valmentajan sanoin ”ei hjuva ei hjuono vaan inhimillinen”.

Kaikille hyvää syksyn aikaa ja nyt on aika edes jo hieman keventää kaasujalkaa ja nauttia syksystä!

Kirjoittaja Janne Kokkonen on Maitoyrittäjät ry:n hallituksen jäsen, joka pyörittää vaimon ja kahden työntekijän kanssa maitotilaa Siilinjärvellä. Vapaa-ajalla hän harrastaa liikuntaa ja lasten jääkiekko vie talvisin jäähalleihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.