Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa!

Elokuun puolessa välissä Maitoyrittäjät ry järjesti jo kolmannen kerran Ruokintapöydän äärellä tapahtuman Kukkulan tilalla Sievissä. Ensimmäisen kerran vuonna 2021 tämä tapahtuma järjestettiin Murtomäen tilalla Siilinjärvellä ja viime vuonna olimme Ilmajoella MTY Ala-Fossin tilalla.

Mistä tämä idea sitten lähti? Raskaan koronavuoden 2020 jälkeen aloimme Maitoyrittäjien hallituksessa pohtimaan tapahtumaa, jolla saataisiin kaikkia lypsylehmien parissa työskenteleviä yrittäjiä, työntekijöitä sekä yhteistyökumppaneita yhteisen asian äärelle kuuntelemaan rautaista ammattiasiaa yhdistettynä rentoon yhdessäoloon sekä hyvään ruokaan. Olimmehan kaikki viettäneet juuri merkillisen koronavuoden omissa nurkkapielissä peläten tartuntaa, joten johonkin oli nyt päästävä ihmisten ilmoille ja näin turvallinen ”ulkoilmatapahtuma” päätettiin järjestää. Ajankohdaksi valikoitui elokuun puoliväli, sillä ajatuksella, että siinä olisi pienoinen tauko kaiken rehunteon ja lannanajon välillä ennen puinteja.

Ruokintapöydän äärellä tapahtumassa pureudutaan tilan toimintatapoihin, tavoitteisiin sekä tuloksiin niiltä osin mitä tilalliset itse ovat halunneet omista managementeistään jakaa. Pääpiirteissään näillä jokaisella tilalla on käyty läpi vasikoiden hoitoa ja ruokintaa, eri tuotantovaiheessa olevien lehmien hoitorutiineja sekä ruokintaa, eläinainesta ja jalostusstrategiaa sekä karkearehuun liittyviä prosesseja. Eri aiheesta on perustettu seitsemästä kahdeksaan eri keskustelupistettä ja nämä pisteet ovat sijoitettu tilan eri kohteisiin. Vasikka-asioista jutellaan vasikkalassa, lehmien ruokinnasta ja hoidosta ruokintapöydällä, karkearehu asioita puidaan laakasiiloilla jne. Jokaisella ”rastilla” on tilan omaa väkeä yhdessä tilan yhteistyökumppaneiden ja asiantuntijoiden kanssa esittelemässä omia hyväksi havaittuja toimintatapoja. Päivän aikana näitä rasteja kierretään pienryhminä läpi ja aikaa yhdelle pisteelle on varattu puoli tuntia.

Kun pisteet on päivän aikana kierretty läpi, on tullut aika antaa palautetta isäntäväelle; mitä hyvää, mitä kehitettävä, mitä terveisiä tilanväelle? Itse olen saanut kunnian olla ryhmänvetäjänä näissä jokaisessa tapahtumassa ja olemme ryhmän kanssa miettineet vastauksia noihin kolmeen kysymykseen. Ensimmäiseen kysymykseen; ”Mitä hyvää?” on jokaisella näistä kolmesta tiloista noussut esiin, palo ja intohimo tekemiseen, ammattitaito, kyky johtaa sekä vahva tiimityöskentely. Hyviä asioita pursuaa niin ettei tahdo Hennan tarralaput riittää.

Toinen kysymys; ”mitä kehitettävää?” vetää ryhmän yleensä hiljaiseksi ja alkaa pienimuotoinen mumina, ettei nyt keksi mitään. Pienen lypsämisen jälkeen aina jotain kehitettävää löytyy esim. vasikka-appeesta tai separoidun lannan kuiva-aineesta, mutta yleensä tilanväki on jo itsekin maininnut juuri noista asioista ja alkaneet miettimään korjausliikkeitä. ”Mitä terveisiä isäntäväelle?” kysymykseen kirjoitetaan usein; tsemppiä, jaksamista, muistakaa pitää lomat ja sitten vielä: ISO KIITOS kun olemme saaneet tulla teille!

Päivän virallisen asiaosuuden jälkeen olemme saaneet nauttia lihatalojen tarjoamista pihveistä, jotka tietenkin on grillattu paikan päällä. Paikalliset pitopalvelut ovat huolehtineet herkulliset höysteet lihoille. Hyvä ruoka, juoma sekä samanhenkinen seura vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Taas jaksaa arjessa pakertaa hymyssä suin, kun meillä kaikilla oli niin mukavaa!

Tämän kaiken on mahdollistanut näiden edellä mainittujen isäntätilojen pyyteetön halu ja rohkeus jakaa ja esitellä omaa osaamistaan ja toimivia toimintatapojaan. Rohkeutta on myös ottaa pari sataa lehmätilallista vastaan omalle tilalle tautipaineista huolimatta. Ja onhan siinä aina ylimääräistä työtä nurkkapielien siivouksessa, tautisulkujen järjestämisessä, talkooväen ohjeistamisessa, omien töiden soveltamisesta tapahtumaan ym. Kukkulan Tilan isäntä Juho tuumasikin: ”Ettei rehunteko ole mitään tapahtuman järjestämiseen verrattuna!”. Voin kyllä uskoa jokaisen painokkaan sanan!

SUURKIITOS Murtomäen Tila, MTY Ala-Fossi ja Kukkulan Tila, että olemme saaneet tutustua teidän tiloihinne ja että Ruokintapöydän äärellä-tapahtumasta on tullut menestys! Varmasti jokaiselle kävijälle on jäänyt jotain pientä tai suurta kotiin vietävää ideaa, mitä voi hyödyntää omissa tekemisissään.

Seuraavaa Ruokintapöydän äärellä tapahtumaa odotellessa!

Päivi Kämäräinen, maitotilayrittäjä Rantasalmelta ja Maitoyrittäjät ry:n hallituksen jäsen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.