Fake news

Mitäpä sitä muutakaan uutisissa kuulee näinä päivinä erään maan Presidentin suusta. Väärin kirjoitetaan kirjoittamalla väärin ja tiettyjä asioita kirjoittamatta jättämättä. Syntyy valheellinen kuva tosiasiasta. Totuus alkaakin olla yhtäkkiä subjektiivinen asia, totta toiselle mutta valhetta ensimmäiselle. Maailma alkaa vilistä vaihtoehtoisia faktoja.

Miten paljon maidontuotannon ympärillä sitten on valheellisia uutisia ja jos on niin kenen näkökulmasta?

Paljon puhutaan maidontuotannossa mielikuvasta. Ääripäissä on muutama sarvellinen lehmä laiduntamassa kesällä suomalaisessa kansallismaisemassa lähestulkoon itse Väinämöinen soittamassa taustalla kannelta ja toisessa päässä taas yöllä salakuvattua sumeaa ja tärisevää videokuvaa tarkkaan valikoidusta navetasta lehmät parteen kiinni kytkettynä. Kummallakin tavalla luodaan mielikuvaa ja halutaan ohjata kuluttajien ajatuksia.

Uutena mielikuvana viimeisten vuosien aikana on alettu luoda kuvaa maidontuotannon ympäristöä tuhovasta vaikutuksesta. Lehmät piereskelevät ilmakehän puhki ja maapallon lämpötila nousee. Jotenkin tuntuu siltä, että nyt yleistä mielikuvaa halutaan kääntää tähän suuntaan. Yhä useamman mielestä on ympäristöteko olla käyttämättä maito- ja lihatuotteita ja vegaanisuus yleistyy. Tätä vahvistavat ympäristönäkökulman lisäksi myös mielikuvat ihmisistä tuottamassa kärsimystä lehmille.

Totta on se, että maidontuotannon ja lihantuotannon lisääminen aiheuttaa negatiivisia ympäristövaikutuksia tietyillä alueilla maapallolla. Sademetsiä raivataan kotieläintuotannon käyttöön ja sille on varmasti oikeutettu kritiikkinsä. Maidontuotanto lisääntyy tällä hetkellä voimakkaasti esimerkiksi Etelä-Amerikassa, Etelä -Aasiassa, Pohjois-Afrikassa ja Intiassa. Näihin maihin syntyy uusia valtavia useiden tuhansien lehmien yksiköitä.

Mutta onko syytä yleistää, että jos jossain päin maailmaa maidontuotanto aiheuttaa ympäristöhaasteita, se on sitä kaikkialla? Meillä Suomessa maidontuotanto perustuu erittäin vahvasti kestävään kehitykseen ja sopusointuun ympäristön kanssa. Naudat hyödyntävät ihmisravinnoksi suoraan siihen kelpaamattoman pellon tuoton. Viljely on meillä täällä kaikella tavalla vastuullista ja monet tutkimukset osoittavatkin sen ympäristöystävällisyyden. Ja todellakin, Itämeren levätilanne ei taida olla ihan suomalaisen maatalouden syytä.

Me tiedämme myös erittäin hyvin sen, että eläimen huono hoito ja kärsimys on pois omasta kukkarostamme. Kannamme tuottajina vastuumme siitä, että olemme saaneet nämä ehkä yhdet hienoimmista luontokappaleista hoitaaksemme.

Miten tämän yllä kuvatun ja myös tutkimuksin todennetun todellisuuden saa kuvitettua ja kerrottua kuluttajille, siinäpä on meille Maitoyrittäjille tehtävä. Kotimainen maito ja siitä saatavat erilaiset tuotteet ovat eettisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla. Vai ovatko vaihtoehtoiset faktat ja mielikuvat nykyään niin paljon helpompi myydä, että ketään eivät enää kiinnosta tosiasiat?

 

Jouni Pitkäranta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.