Eihän tässä vielä mitä, kyllä minä pystyn… Maatalousyrittäjät eivät yleensä säästele itseään, mikä on yksi suurimmista terveysriskeistä. Omaa jaksamista kannattaa pohtia säännöllisesti myös unelmien ammatissa. Hyvinvoiva ihminen tarvitsee riittävästi aina myös vapaa-aikaa.
Arvot ja asenteet vaikuttavat merkittävästi maatalousyrittäjään. Kun maatalousyrittäjältä kysyy, mikä yrittäjyydessä on parasta, yleisin vastaus on vapaus. Joillekin se tarkoittaa mahdollisuutta toteuttaa itseään ja unelmiaan. Joillekin se merkitsee luontaista tarvetta käyttää kykyjään haluamallaan tavalla. Se voi olla myös vapautta päättää, mitä tekee, miten paljon ja kenen kanssa.
Vapaus voi kuitenkin muuttua kahlituksi vapaudeksi, jolloin omaa vapaa-aikaa ja lomia ei ole. Kahlittu vapaus voi olla itse tai perinteen kautta järjestettyä, tai se voi olla myös pakon sanelemaa. Välttämättä ei luoteta muiden ihmisten apuun tai ei ole rahaa palkata ulkopuolista loman ajaksi, ei ole varaa lähteä kotoa lomailemaan tai vain yksinkertaisesti ei jaksa lähteä lomalle. Kun vapaus alkaa muuttua kahlituksi ja omat voimavarat eivät enää riitä selvittämään tilannetta, ei ole häpeä myöntää sitä ja pyytää apua.
Hälytysmerkkejä avun tarpeesta voivat olla:
– ahdistuneisuus tai ärtyneisyys
– välinpitämättömyys, aloitekyvyttömyys
– negatiivisten ajatusten kierre
– ulkoisen olemuksen muutokset
– lisääntyvät sairastumiset ja epämääräiset kiputilat
– eristyneisyys
Avun tarpeesta kertoo tilan olosuhteiden muutos huonompaan suuntaan. Erilaisten ongelmien lisääntyminen voi johtaa tilan tuotannollisiin ja toiminnallisiin vaikeuksiin.
Vaikeudet voivat ilmetä:
– taloudenpidossa, esimerkiksi maksamattomina laskuina
– näköalattomuutena tulevaisuuden suhteen
– eläinten hoidon laiminlyöntinä
– maataloustöiden laadun alentumisena
– lisääntyneinä tapaturmina
– kasvaneena alkoholin käyttönä
– EU-tukihakemusten/kirjanpidon/verotuksen laiminlyöntinä
Mitä aiemmin haet apua, sitä helpommin asioita saadaan selvitettyä. Yrittäjä on yrityksen tärkein voimavara, joten pidä itsestäsi huolta ja toimi ajoissa. Välitä viljelijästä -projektin yhteyshenkilöön voi olla yhteydessä pienissäkin asioissa. Ei kannata odottaa, että tilanne kriisiytyy.
Välitä viljelijästä -projekti tukenasi
Me Välitä viljelijästä -projektityöntekijät ja maakunnallisten hyvinvointihankkeiden hanketyöntekijät kuuntelemme ja autamme sinua selvittämään kokonaistilanteesi. Etsitään yhdessä selviytymiskeinoja muun muassa oman jaksamisesi tukemiseen, vaikeisiin perhetilanteisiin, maatilayrittämisen haasteisiin sekä mahdollisiin talousongelmiin.
Teemme vuosittain palvelunkäyttäjille vaikuttavuustutkimusta ja alla muutama poiminta viljelijöiden kommenteista.
”En olisi uskonut, miten iso henkinen tuki oli keskustella alan ammattilaisen kanssa, joka kuunteli minua ja osasi ottaa kantaa kiperiinkin asioihin kannustavasti.”
Älä jää yksin, mietitään ja hoidetaan asiaa yhdessä. Olemme vain puhelinsoiton, tekstarin tai sähköpostin päässä.
”Vaikea oli myöntää, että tarvitsen apua ja se ensimmäinen yhteydenotto tuntui vaikealta. Sain laitettua muutamasanaisen tekstarin projektityöntekijälle ja hän soitti minulle. Siitä se kaikki sitten lähti soljumaan eteenpäin.”
Kirjoittaja Marko Kiiveri työskentelee Välitä viljelijästä -projektin yhteyshenkilönä Uudenmaan alueella.
Alueelliset yhteystiedot: https://www.mela.fi/maatalousyrittajat/valita-viljelijasta/yhteystiedot/
Vastaa