Biokaasulaitoksesta kaikki hyödyt irti

Uusitalon perheyrityksessä Kannuksessa visioidaan jatkuvasti uutta. Viimeisin toteutunut suunnitelma on lokakuussa täyteen toimintaan hörähtänyt oma biokaasulaitos.

Yrittäjät Annikka ja Marko Uusitalo ovat luotsanneet tilaa 1993 alkaen ja nykyään tila työllistää myös perheen kolme poikaa. Maidontuotannon lisäksi monialayrityksen toimintaan sisältyy mm. metsänkorjuu-urakointia, kuljetus- ja huoltopalveluita sekä majoitustoimintaa. Maidontuotannosta vastaa noin 200 lypsävän karja kolmen DeLavalin VMS-robotin avulla. Viljelyssä on noin 400 hehtaaria peltoa.

Jo pidempään ajatuksissa ollut suunnitelma omasta biokaasulaitoksesta konkretisoitui, kun tilan kaksi vanhaa hakelämpölaitosta alkoivat tulla tiensä päähän. Ensi vaiheessa tärkeintä oli lämmön tuotanto, mutta nyt biokaasulaitoksen kautta saadaan tuotettua myös kaikki navettaan tarvittava sähkö. Syksyllä laitoksen tuottama lämpö hyödynnetään täysimääräisesti viljan kuivauksessa, ja muutoin lämpö hyödynnetään kolmen omakotitalon ja konehallien yhteensä 1500 neliön lämmittämiseen.

Uusitalon tilan biokaasulaitos otettiin käyttöön lokakuussa 2020.

-Uusitalon tila on sopiva kohde biokaasulaitokselle, koska tilalla kuluu mukavasti sekä sähköä että lämpöä, jolloin laitoksen hyötysuhde saadaan varsin kannattavaksi, kommentoi Sami Vinkki laitteiston toimittaneesta Demeca Oy:stä.

Uusitalon lypsykarjapihatosta saadaan biokaasulaitoksen perussyötteeksi 8000 kuutiota lietettä vuosittain. Koska peltopinta-alaa on reilusti, syötteenä voidaan hyödyntää myös ylijäämänurmia.

-Rehuhävikin jämien hyödyntäminen biokaasulaitoksessa on myös tosi hyvä juttu, toteaa perheyrityksen toimitusjohtaja Marko Uusitalo.

Biokaasulaitoksen tekniikka on koottu siististi kompakteihin kontteihin.

Biokaasulaitoksen loppujäännöksen separoinnilla saadaan parannettua ravinteiden kohdentamista typpipitoisen nestejakeen ja fosforipitoisen kuivajakeen täsmäsijoituksella. Loppujäännös on muutenkin sujuvan notkeaa levittää ja hajuhaitatkin vähenevät huomattavasti normaaliin lietteeseen verrattuna.

-Tavara vain paranee, kun ensin on otettu energia talteen, Marko Uusitalo kehuu.

Koska loppujäännöstä on tarjolla yllin kyllin, kuivajaetta aiotaan jatkossa hyödyntää myös parsien kuivitukseen.

Biokaasulaitoksen reaktorin mitoituksessa on jo nyt varauduttu nykyistä suurempaan syötemäärään ja tulevaisuudessa siintää myös liikennebiokaasun jalostus. Visioita on monenlaisia maatilan kehittämiseen edelleen, mutta niitä Marko ei halua vielä paljastaa.

Teksti: Sanna Tarkiainen
Kuvat: Marko Uusitalo

Uusitalon tilan tilakeskus Kannuksen Kunkaan kylässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.