Ajatuksia navettainvestoinnin jälkeen

Ajatuksia navettainvestoinnin jälkeen

Aika kuluu nopeasti ja nyt ollaan jo kolmannella vuodella lypsämässä uudessa navetassa. 2020 on rakennettu kolme robotin pihatto. Ennen sitä lypsettiin vanhassa 70-luvun 40-paikkaisessa parsinavetassa. Eli karjamäärä viisinkertaistui aika nopeasti.

Kun tila kasvaa nopeasti, se tarkoitta myös suurta velkaantumista ja nopea lyhennystahtia. Vaihteleva hinnat markkinoilla ja kustannuskriisi sen päälle oli meille aika haastava tilanne. Tämä kaikki vaatii kannattavuutta tuotannossa ja strategiaa yrittäjyydessä.

Uuden tilakeskuksen ja pihaton rakentaminen on tosi mielenkiintoista, mutta haastavaa. Se vaatii paljon itsekuria rutiinien luomiseen ja tuotannon optimointiin. Tärkeintä on tietoisuus, tunnuslukujen seuranta ja reagoiminen.

Kun tilaamme laajennettiin muutimme täysin tilakeskuksen sijaintia. Rakensimme pihaton, rehuyksiköt ja säiliöt uudelle paikalle. Tämänkaltaiset investoinnit mahdollistavat ruoan tuotannon jatkuvuuden tuleville sukupolville, varmistavat huoltovarmuutta, eli niiden toteuttaminen vaatii uskoa tulevaisuuteen.

Yrittäjänä minulle on ollut tärkeä selventää mitä pienetkin summat tarkoittavat kuukausi- ja vuositasolla. Monesti olen hämmästynyt, kun olen laskenut, mitä jotkin muutokset tarkoittavat vuositasolla. Jos esim. appeenhinta muuttuu 1-2 sentti/kg, tai jos saadaan nostettua päivämaitoa jo 1-2 litraa. Mitä se tarkoitta vuositasolla? Usein ne ovat sellaisia summia, jotka voivat olla elintärkeitä kannattavuuden puolella ja tilan tuotannon jatkuvuuden kannalta. Nämä kaksi esimerkkiä helpottaa keskittymistä ja auttaa oikeasti satsaamaan tuotoksen optimointiin ja pullonkaulojen välttämiseen.

Viime vuosien haastavien aikojen aikana olen huomannut miten tärkeää verkostoituminen on. Ulkomaan opintomatkat ja Maitoyrittäjän toiminta on mukavaa ja antaa todella paljon. Se tekee myös sen, että innovatiivisuus säilyy ja jaksaa jatkaa tilan kehittämistä, joka on entistä tärkeämpää tulevaisuuden kannalta.

Hyvää kasvukautta ja kevättä kaikille!


Jeremias Ahlvik

Jeremias Ahlvik on Ahlvik Gård Ab’n isäntä ja Maitoyrittäjien hallituksen jäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.