Ajateltuja ajatuksia (suomeksi)

Maailma missä elämme, on muuttunut paljon muutamassa vuodessa. Ajatus maailman olosuhteiden parantamisesta yhdessä on vaihtunut itsekeskeisempään suuntaan. Maailman johtajat maalavat kuvia maamiehilleen siitä, kuinka erinomaisia ja isänmaallisia he ovat. Sen sijaan että he tekisivät työtä yhteisiä tavoitteita kohtaan, he eristävät itseään muusta maailmasta, ja luovat sen myötä erilaisia markkinahäiriöitä.

Saman arvojen muutoksen voimme nähdä pienemmässä mittakaavassa erilaisissa aktivistiryhmissä ja mielenilmaisuissa EU:ssa ja Suomessa. Kuka olisi uskonut kymmenen vuotta sitten, että meillä olisi kansalaisaloite valtion metsänkäyttöä vastaan, tai että maidontuotantoa pidetään yhtenä suurimmista ilmastomuutoksen uhkista maailmassa. Mielestäni tänä päivänä meillä on aika kapeanäköistä kuvaa ongelmista ja niiden ratkaisuista sen sijaan, että katsoisimme asioita isommasta näkökulmasta ja näkisimme kokonaisuuden yksityiskohtien sijaan.

Edelleen löytyy myös ihmisiä, joilla on ennakkoluuloton ja suvaitseva kuva yhteiskunnasta. Niiden vuosien aikana, joina minä olen ollut mukana Maitoyrittäjissä, en ole koskaan lakannut ihmettelemästä, kuinka hyvä yhteishenki meidän tapahtumissamme on. Kaikkien osallistujien mielipiteitä kunnioitetaan. Kun taloudellinen tilanne on erittäin haastava ja saamme koko ajan lokaa niskaan median suunnalta, on hienoa, että saamme keskustella ajankohtaisia asioista yhdessä kollegoiden kanssa. Se, että ratkaisemme ongelmia yhdessä ja autamme ja tuemme toisiamme, on jotain mitä ei voi rahassa mitata. Jaamme tietoa yhdistyksen jäsenten kesken sekä tuomme sitä ulkomailta, koska haluamme pärjätä koventuvassa kilpailussa. Joudumme sopeutumaan tämänpäiväiseen maitomarkkinatilanteeseen Euroopassa ja alentamaan tuotantokustannuksia mahdollisuuksien mukaan. Se ei ole mahdotonta tiiviillä yhteistyöllä ja jatkuvalla kehityksellä tilatasolla. EDF-yhteistyöstä saamme tärkeää infoa siitä, missä olemme kustannuksellisesti ja tuotannollisesti verraten eurooppalaistiloihin. Samalla näemme myös missä meillä on parantamismahdollisuuksia ja missä olemme kilpailukykyisiä.

Seminaariemme ajatus jatkuvasta kehittymisestä pitäisi saada mukaan koko maitosektoriin tiloista, jalostusteollisuuteen ja kuluttajiin saakka. Lainsäädäntömme asettaa korkeita vaatimuksia eläinten pidolle ja tuotteiden jäljitettävyydelle, mutta vielä ei ole tuottajahinnoissa näkynyt suurempaa muutosta. Ajatus siitä, että kaikilla maitoalan osapuolilla olisi yhteinen näkemys Suomen maidontuotannosta, parantaisi maitotilojen kilpailukykyä ja kannattavuutta. Maidontuottajien joukko vähenee koko ajan. Hallitaksemme tuotannon vähenemistä, tarvitsemme yhteisen tavoitteen siitä mihin tähtäämme, ja strategian sen toteuttamiseksi. Kireässä taloustilanteessa meidän pitää tehdä työtä sen eteen, että nostamme esiin kaikki ne asiat, missä suomalainen maidontuotanto on parempi kuin muu maailma. Vain näin voimme saada suomalaisiin maitotuotteisiin lisäarvoa. Samaan aikaan tiloilla tehtävä työ rehuntuotannon ja maidontuotannon parantamiseksi jatkuu, jotta pysymme kehityksessä mukana. Haasteita on paljon, mutta jos kaikki, jotka tekevät työtä maidotuotannon kanssa katsovat eteenpäin eikä peruutuspeiliin, niin tulevaisuus on valoisampi.

Rauhallista joulua ja oikein hyvää uutta vuotta kaikille

Mikael Åsvik

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.