Otto Näsi: Tuotannonjohtamiskurssilta intoa muutosten toimenpanoon

Otto Näsi: Tuotannonjohtamiskurssilta intoa muutosten toimenpanoon

Ihan ensimmäiseksi haluan kiittää kaikkia mahtavasta tuotannonjohtamiskurssista, niin kohdetiloja, mukana olleita asiantuntijoita, muita kurssilaisia, kuin järjestäjiäkin!

Olen piakkoin 26 vuotta täyttävä, keväällä 2021 Mustialasta valmistunut agrologi, kotitilan töissä käytännössä täyspäiväisesti viihtyvä ja tilan kehittämisen suhteen uusia näkemyksiä välillä liiankin kanssa pursuava. Lähdin mukaan kurssille isäni ehdotuksesta, en siis itse ole vielä varsinainen maitoyrittäjä, mutta sukupolvenvaihdossuunnitelmat kotitilallani ovat käynnissä. Matkaan kohti Ylivieskaa lähdin odottavin mielin – tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse osallistun oikeastaan millään tavalla Maitoyrittäjien toimintaan. Kotitilani on kyllä jäsenenä ollut jo vuosien ajan. Olikin mahtava huomata, miten intohimoisesti kaikki kohdetilat ja kurssilla mukana olleet yrittäjät suhtautuivat toimintansa jatkuvaan kehittämiseen. Kaikki ideat otettiin mielenkiinnolla vastaan puolin ja toisin, eikä palautteen antamista eri toimintatavoista tarvinnut kenenkään jännittää.

Minä olen aina ollut huono tekemään muistiinpanoja koulussa, oppiminen on painottunut ehkä enemmän kuullun ja nähdyn sisäistämiseen ja se mitä tunneilta tai luennoilta ei ole mieleen jäänyt, ei sinne ole sitten myöskään myöhemmin siirtynyt. Varmaan ihan hyvä, etten aikoinaan Viikkiin pyrkinyt, kun olen enemmän tällainen käytännönläheinen tyyppi. Samalla linjalla jatkoin tuotannonjohtamiskurssin ensimmäisen päivän, kunnes tajusin, että perhana, täältä tulee niin paljon tietoa ja mahtavia ideoita kotiin viemisiksi ja siellä kokeiltavaksi, että pakko on varmaan ottaa tuo Hennan antama muistivihko käyttöön tai suurin osa asioista unohtuu ennen kotiin pääsyä. Loputa sinne vihkoon tuli toistakymmentä sivua ranskalaisia viivoja, jotka sitten kirjoitin puhtaaksi junamatkalla takaisin Hämeeseen! Mietin samalle paperille, miten nämä kaikki asiat saadaan toteutetuksi kotona.

Tuotannonjohtamiskurssilta tuli mukaan uusien tuttujen ja lukemattomien ideoiden lisäksi uskomaton määrä intoa alkaa pistämään toimeen muutoksia omassa toiminnassa. Meillä on nyt suunnittelu ja kilpailutukset käynnissä kalustehankinnoista hiehopihaton (vanha lypsykarjan navetta) osalta, mihin aiomme saneerata reilusti lisää tilaa umpilehmille. Tilasin myös digitaalisen brix-mittarin ternimaidon testausta varten – se onkin otettu innolla käyttöön navetalla. Samoin vasikoiden punnitukseen ja päiväkasvujen seurantaan on kehitteillä meille sopiva ratkaisu, sopiva vaaka täytyy vielä hankkia. Yleismiehemme Jukka teki umpilehmille viemäriputkesta kivennäiskaukalon, koska alituiseen muuttuvan paalirehun takia appeen rakentaminen umppareille on aina ollut hieman haastavaa ja näin saammekin tarjottua riittävästi umpikivennäistä karkearehun syönnin kärsimättä. Ja kivennäistä on myös oikeasti kulunut tasaisesti kaukalosta. Tässä muutamia esimerkkejä kurssin annista.

Vierailutilojen kirjo oli ilahduttavan erilainen, ei ollut pelkästään uusia ja hienoja pihattoja väljillä käytävillä ja tiloilla, vaan mukana oli myös onnistuneita ratkaisuja ja aikaan saatuja huipputuloksia vanhemmissa ja ahtaammissa navetoissa. Se antoi itselle enemmän uskoa siihen, että omalla tekemisellä ja työporukan motivaatiolla on erittäin merkittävä osuus hyviin tuotantotuloksiin pääsemiseksi.

Kurssin viimeisenä päivänä totesin bussissa, että tältä kolmen päivän intensiivikurssilta taisin oppia enemmän karjanhoidosta, kuin mitä neljässä vuodessa Mustialasta. Kaikki kunnia silti kotieläintalouden lehtorille Heikkosen Jarille, häntä parempaa opettajaa ja intohimoisempaa karjaihmistä saa hakea. Lieneekö syynä oppimattomuuteeni tämä edellä mainittu muistiinpanojen teon välttäminen, vai ne turhan usein pikkutunneille vietetyt illat Forssassa. Joka tapauksessa, ehkä tästä entisestä teinivuosien traktoripojasta on nyt kasvamassa enemmän se lehmäpoika, ainakaan noi oven takana odottavat peltotyöt ei ole enää poltelleet samalla tavalla kuin aiemmin ja mieluummin viettäisinkin aikaani siellä navetassa.

Haluan toivottaa onnea ja menestystä kaikille maitoyrittäjille tulevaan kasvukauteen. Maatalouden tilanne on haastava, eikä helpotusta ole näköpiirissä, joten nyt pitää keskittää reilusti paukkuja siihen mihin voimme itse vaikuttaa, eli omaan tekemiseemme! Kiitos vielä Maitoyrittäjille ja Henna Merolle tuotannonjohtamiskurssista, voin kyllä erittäin lämpimästi suositella kaikille oman maitotilansa toiminnan kehittämisestä kiinnostuneille!

Otto Näsi

Ylöskartanon tila

Hämeenlinna, Tuulos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.